Tvorci Sputnjika V traže izvinjenje od Evropske agencije za lekove, upoređeni sa ruskim ruletom

EMA je 4. marta najavila početak procesa ekspertize vakcine Sputnjik V, tokom koga će biti ispitana usaglašenost leka sa EU standardima u oblasti efikasnosti, bezbednosti i kvaliteta

  • 3
Vakcina, korona virus, sputnjik v Foto: Shutterstock

Tvorci ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V zatražili su izvinjenje visoke zvaničnice Evropske agencije za lekove (EMA) Kriste Virthumer-Hohe zbog toga što je, kako se navodi, mogućnost hitnog odobrenja te vakcine u EU uporedila sa ruskim ruletom.

Na zvaničnom Tviter nalogu Sputnik V danas je objavljeno da ti komentari Virthumer-Hohe otvaraju ozbiljna pitanja o mogućem političkom mešanju u postupak ispitivanja vakcine.

- EMA nije davala takve izjave ni o jednoj drugoj vakcini. Takvi komentari su neprimereni i podrivaju kredibilitet Agencije i samog postupka ispitivanja - istaknuto je u objavi, a prenosi Tanjug.

Navedeno je da vakcine i EMA treba da budu izvan i iznad politike.

Agencija TAS S prenosi da je Virtumer-Hohe na austrijskom TV kanalu ORF uporedila sa ruskom ruletom mogućnost hitnog odobrenja Sputnjika V u Austriji, kao što je to već učinjeno u Mađarskoj.

EMA je 4. marta najavila početak procesa ekspertize vakcine Sputnjik V, tokom koga će biti ispitana usaglašenost leka sa EU standardima u oblasti efikasnosti, bezbednosti i kvaliteta.

Pojedine zemlje EU već su odobrile upotrebu Sputnjika V, ne čekajući da EMA registracije tu vakcinu. Vakcina je trenutno registrovana u Mađarskoj i Slovačkoj.

Efikasnost Sputnjika V iznosi 91,6 odsto, objavljeno je nedavno u naučnom časopisu The Lancet. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva koronavirusa i registrovana je u 46 zemalja, navodi TAS S.

Visoka zvaničnica Evropske agencije za lekove (EMA) Krista Virthumer-Hohe apelovala je u ponedeljak na članice Evropske unije da ne odobre korišćenje ruske vakcine Sputnjik V za hitnu upotrebu, dok agencija potpuno ne ispita njenu bezbednost i efikasnost, javio je Gardijan.

- Potrebna nam je dokumentacija na osnovu koje bismo doneli procenu. Nemamo trenutno podatke o vakcinisanim ljudima, to je nepoznanica. Zato bih apelovala na zemlje EU da ne odobre vakcinu Sputnjuk za hitnu upotrebu - rekla je Virthumer-Hohe za austrijsku televiziju ORF.

Video: U Srbiju stiglo još 50.000 doza ruske Sputnjik V vakcine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salko poturceni srbin

    9. mart 2021 | 08:21

    Zla evropa za pravoslavce najveci fasisti jer su medju nama.

  • Sale71

    9. mart 2021 | 09:48

    Ne treba da se poredi s ruskim ruletom,jer se rulet može i preživeti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA