≫ 

Istina o tragediji: Kako je laž jedne srednjoškolke dovela do toga da njenom profesoru odrube glavu

Trinaestogodišnja devojčica, čiji identitet nije otkriven, prvobitno je rekla ocu da je Pati pitao đake koji su muslimani da napuste učionicu kada je pokazivao karikature na času o slobodi govora

  • 11

Srednjoškolka u Francuskoj priznala je da je lagala u vezi nastavnika Samuela Patija, kome je odrubljena glava u brutalnom napadu u Parizu.

Kako ističe BBC, Patiju je prošle godine ubijen pošto je đacima pokazivao karikature proroka Muhameda. Devojka, čiji reči su pokrenule tada kampanju protiv nastavnika, sada je priznala da nije bila tada na času.

Trinaestogodišnja devojčica, čiji identitet nije otkriven, prvobitno je rekla ocu da je Pati pitao đake koji su muslimani da napuste učionicu kada je pokazivao karikature na času o slobodi govora.

- Lagala je, jer se osećala zarobljeno. Njeni vršnjaci tražili su od nje da bude "portparol" svih - kazao je njen branilac Mbeko Tabula za agenciju AFP, a prenosi BBC.

Pošto je to ispričala ocu, on je podneo zakonski prigovor protiv nastavnika istorije i geografije što je zatim pokrenulo internet kampanju u vezi incidenta koji je bio baziran na svedočenju njegove ćerke.

Tužioci su ubrzo posle ubistva kazali da postoji direktna uzročna veza između kampanje na internetu i ubistva Patija. Ubicu, 18-godišnji Abdulaha Anzorova, usmrtila je policija ubrzo posle napada.

Samuel Paty, profesor

Samuel Pati / Foto: Twitter

Prema navodima svetskih medija, posle ove informacije dolazi se do zaključka da se kampanja koja je pokrenuta protiv učitelja navodno zasniva na izvrnutom svedočanstvu onoga šta se desilo na času. BBC podseća da je Pati prethodnih godina držao slične lekcije koje se tiču slobode govora, te bi onda upozorio đake da će pokazati karikature proroka Muhameda koje bi mogle da ih uvrede.

Devojčica nije ni prisustvovala tom času. Škola je tokom kampanje protiv učitelja podržala Patija i odbila je da ga otpusti uprkos pritisku javnosti. Predsednik Francuske Emanuel Makron postuhumno je odlikovao Patija ordenom Legije časti.

Prikazivanje u drugim izdanjima proroka Muhameda su prema oceni stranih medija tabu tema u islamu, a muslimani to doživljavaju kao veliku uvredu. Ovo pitanje je posebno osetljivo u Francuskoj, posebno posle 2015. godine, kada je izvršen teroristički napad na redakciju časopisa "Šarli Ebdo" zbog karikature Muhameda.

U tom ataku ekstremistički islamisti ubili su 12 osoba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hriscanka

    9. mart 2021 | 12:07

    Zalosno je to sto su ubili nevinog coveka.Kakva je to vera koja se zasniva na rekla kazala i ubijanju neduznih ljudi?A muslimani cute kada je mali decak musliman od 8 godina pretukao srpsku devojcicu samo zato sto je kako on kaze prljava hriscanka.A ovaj sto je u crkvenoj porti u Beogradu polomio i zgazio krst?Zar smo mi trebali da ga ubijemo?A ne mi smo civilizovani ljudi a on nek se plasi Bozije kazne.To je zatucan i neobrazovan narod.

  • Milan

    9. mart 2021 | 11:42

    Ludilo! A ostala deca? Zar nisu bila na casu? kako je moguce da na osnovu tvrdnje jedne ucenice bude tolika hajka dinuta? Platio covek glavom. Krivi su svi ostali roditelji i direktor skole koji nisu proverili sta je stvarno bilo na casu.

  • Nelkat

    9. mart 2021 | 11:28

    Bolest

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA