≫ 

Baka isprebijana u San Francisku surovo se osvetila napadaču: Azijati sve češće na meti u SAD

Starija Azijatkinja, koja je napadnuta u San Francisku usred bela dana, isprebijala je napadača toliko da je morao u bolnicu

  • 8

Situacija u SAD kada je u pitanju odnos prema Azijatima sve je gora. Prema izveštajima, u proteklih godinu dana prijavljeno je gotovo 3.800 napada na Azijate u američkim državama.

Sve učestali napadi beleže se od 19. marta prošle godine. Od tada, prijave su samo pristizale iz 50 država. Od početka ove godine bilo ih je više od 500. U 70 odsto slučajeva, napadi su bili verbalni, ali u više od 10 odsto došlo je do fizičkog okršaja. Napadi su se događali u kancelarijama, prodavnicama, ali i na ulici i u parkovima. Zabeležen je i porast nasilja prema Azijatima na društvenim mrežama. Na meti su uglavnom Kinezi, ali bilo je napada i na Koreance, i došljake iz Vijetnama i Filipina.

Bajden je u svom obraćanju naciji povodom godinu dana od početka pandemije osudio mržnju prema Azijatima...

- Previše često smo se okretali jedni protiv drugih. Maske, najlakši način da nekom spasite život bile su povod za podele u društvu. Imamo slučajeva iskazivanja mržnje prema Azijatima, koji su napadani, maltretirani, okrivljeni za ovu situaciju - rekao je predsednik SAD i dodao da se mnogi od njih bore u prvim redovima da spasu nečiji život dok istovremeno strahuju za svoje živote.

Nažalost, situacija je dodatno eksalirala pre nekoliko dana, kada je došlo do pucnjave u Atlanti, gde je u tri različita salona za masažu ubijeno osam ljudi, među kojima šest Azijatkinja.

Sada svetom kruži snimak brutalnog napada na stariju Azijatkinju, koji možete videti na početku teksta, koja je u sredu isprebijana u San Francisku. Međutim, baka napadaču nije ostala dužna. Mladića je tako dobro isprebijala da su morali da ga prevezu u bolnicu.

Baka (70) napadnuta je na ulici, usred bela dana, a policija ispituje sve detalje ovog događaja.

Građani su u sredu oko 10.30 časova posmatrali nestvaran prizor. Baku koja sa podlivima na licu gleda besno u isprebijanog mladića koji leži na nosilima hitne pomoći. Veruje se da ga je isprebijala drvenom letvom.

Dok je u suzama držala led na povređenom oku, gledala je u mladića i neprekidno izgovarala: "Protuvo, zašto si me udario?".

Bakica tvrdi da je bila naslonjena na banderu kada joj je momak prišao i bez razloga nasrnuo na nju. Ona mu je odmah uzvratila. Toliko je bila pod naletom adrenalina da je htela da nastavi da ga bije dok je ležao na nosilima, vezan lisicama.

Za to vreme stigla je prijava i da je nekoliko ulica dalje napadnut Azijat (83), pa sada policija istražuje da li je privedeni mladić odgovoran i za taj napad.

Baka Ksiao Žen Ksi je novinarima rekla da je veoma uplašena i da joj oko i dalje krvari.

- Na desno oko ništa ne vidim - rekla je bakica novinarima, dok je njena ćerka Dong Mei Li prevodila.

Ksi, koja u San Francisku živi 26 godina, kaže da je veoma uznemirena i da se instiktivno branila.

Zabrinuti su i drugi Azijati koji žive širom SAD. Zločini iz mržnje prema ljudima poreklom iz Azije porasli su za 150 odsto tokom 2020. godine. U januaru muškarac (91) oboren je na zemlju u kineskoj četvrti u Oklandu. U San Francisku je u napadu ubijen Višar Ratanapakdi (94) sa Tajlanda, a Pak Ho (75) stradao je u napadu u Oklandu prošle nedelje. Napadnut je i jedan mladić u Los Anđelesu, a napadač je, prema njegovim tvrdnjama, urlao: "Imaš kineski virus, vrati se u Kinu".

U ponedeljak je na ulici u San Francisku pretučen Deni Ju Čang (59) i zadobio je teške telesne povrede.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA