U Italiji pronađeno 29 miliona skrivenih doza AstraZeneke, cela količina zaplenjena, oni se oglasili

Proizvođač je smanjio isporuku vakcina Uniji do kraja aprila na 100 miliona doza umesto 300 miliona doza, prema ugovoru s blokom od 27 članica

  • 0
AstraZeneca AstraZeneka vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

AstraZeneka je objavila da je pronađenih 29 miliona doza vakcina u fabrici u Italiji namenjeno Evropskoj uniji i za donacije siromašnijim zemljama kroz program Kovaks koji predvodi Svetska zdravstvena organizacija.

Na zahtev Evropske komisije italijanske bezbednosne snage sprovele su inspekciju za vikend u fabrici u Ananjiju blizu Rima i pronašle zalihu doza cepiva AstraZeneke, navodi list La Stampa. Italijanski zvaničnik kasnije je potvrdio izveštaj o inspekciji i rekao da će doze biti poslate u Belgiju.

Niz reakcija na izveštaj pokazuje nivo nepoverenja prema englesko-švedskom proizvođaču koji je smanjio isporuku vakcina Uniji do kraja aprila na 100 miliona doza umesto 300 miliona doza, prema ugovoru s blokom 27 članica. Pronađenih 29 miliona doza cepiva AstraZeneke dovoljno je za vakcinisanje 14,5 miliona ljudi.

- Zaliha od gotovo 30 miliona doza otkrivena je blizu Rima tokom sprovedene inspekcije. Sad je zaplenjena - rekao je portparol francuske vlade Gabrijel Atal novinarima nakon sastanka kabineta.

- EU neće ispaštati zbog tuđih grešaka oko vakcinacije - naglasio je, navodi Index.

Astrazeneka: Većina doza je za EU

 

Evrozastupnik Peter Lize, iz iste stranke kao nemačka kancelarka Angela Merkel, rekao je da ga je izveštaj ostavio bez teksta i pozvao AstraZeneku da razjasni situaciju. AstraZeneka je ranije danas objasnila da je većina doza iz fabrike firme "Catalent" za EU, a ostatak je za siromašnije zemlje preko programa Kovaks, prenosi Hina.

- Trenutno nije planiran izvoz osim u zemlje Kovaks-a. 13 miliona doza cepiva čeka na kontrolu kvaliteta kako bi mogli da se  otpreme u Kovaks - rekli su iz firme. Ostalih 16 miliona doza isporučiće Evropi u martu i aprilu, dodali su.

Mario Gargiuljo iz firme "Catalent" rekao je za Rojters da je posedovanje 29 miliona doza cepiva u fabrici u Ananjiju u skladu s uobičajenom procedurom i da ta kompanija često ima i više doza tamo. Evropska komisija odbila je da komentariše ovaj slučaj.

Isporuke se odlažu

 

UNICEF je, u ime programa za razmenu vakcina Kovaks, objavio da se predviđene isporuke cepiva svim zemljama, uključujući Vijetnam, odlažu zbog kašnjenja u proizvodnji.

Zvaničnik EU rekao je da su neke doze u fabriku stigle iz holandske fabrike vakcina koju vodi "Halix", kooperant AstraZeneke. Pogon u Ananjiju zadužen je za pakovanje vakcina proizvedenih u fabrici "Halixa" i u pogonu u Belgiji koji vodi kooperant "Thermo Fisher Scientific". AstraZeneka je navela da fabrika takođe u bočice pakuje doze primljene van EU i da će se one otpremiti u zemlje Kovaks-a.

Pogon nije odobren u Uniji

 

Oba pogona za proizvodnju vakcina u Belgiji i Holandiji navode se kao dobavljači Uniji u ugovoru koji je AstraZeneka potpisala s EU u avgustu. Međutim, pogon "Halix" nije još odobren u Uniji jer AstraZeneka nije još dostavila dovoljno podataka evropskom medicinskom regulatoru. Nije odobren ni u Velikoj Britaniji. Vakcine proizvedene onde ne mogu se koristiti u EU dok se ne dobije odobrenje što se očekuje idućih dana, najavili su zvaničnici EU i AstraZeneke. Nije poznato zašto AstraZeneka nije ranije tražila odobrenje za tu fabriku. Englesko-švedska firma odbila je to da komentariše.

"Halix" je takođe uvršten kao dobavljač Britaniji koja poziva EU da dozvoli isporuku doza koje su onde proizvedene. Britanija dosad nije isporučila nijedno cepivo AstraZeneke Uniji iako su dva britanska postrojenja takođe navedena kao dobavljači bloka u ugovoru s EU. "Halix" je naveo da je započeo proizvodnju vakcina za EU u decembru i da može da proizede oko pet miliona doza mesečno, ali firma nije htela da otkrije koliko je doza vakcina već proizvela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA