≫ 

Ko je "Rezident" i žena u beloj jakni sa torbom punom keša: Ovako je izgledalo špijuniranje u Sofiji

Bugarska je proterala još dvojicu ruskih diplomata nakon što ih je proglasila nepoželjnima, a tužioci su podneli optužbe protiv šestorice Bugara zbog sumnje da su špijunirali za Rusiju

  • 0

Tajno snimljen video otkriva priču o navodnom ruskom špijunskom lancu u prestonici Bugarske. Na snimku se vidi kako žena u beloj jakni dolazi u rusku ambasadu u Sofiji, nakon čega razgovara sa neidentifikovanom osobom. Iz nje navodno izlazi sa torbom punom novcaUnutar zgrade nadzorna kamera snimila je muškarca kako broji novac na stolu, navodno nagradu za svoju špijunažu. U presretnutom telefonskom razgovoru čuje se kako navodni lider grupe govori saučesniku kako je njegov otac plakao kad je Staljin umro. Nakon toga razgovaraju o novcu.

Snimci, koje su napravili bugarski istražitelji, objavljeni su u petak, dok je tužilac saopštio da su podnete optužbe protiv šestorice Bugara zbog sumnje da su špijunirali za Rusiju. Među njima su nekoliko starijih ili bivših zvaničnika odbrane.

Tužioci tvrde da je ta grupa "predstavljala ozbiljnu pretnju nacionalnoj bezbednosti prikupljanjem i predavanjem državnih tajni Bugarske, NATO-a i Evropske unije stranoj državi".

Takođe su objavili dopis koji je navodno napisao lider grupe, u mešavini bugarskog i ruskog, utvrđujući prioritete špijunskog lanca, koji su uključivali prikupljanje informacija o sastancima NATO-a, politici EU prema Rusiji i obaveštajnim podacima o Ukrajini i Belorusiji.

Prema tužiocima, špijune je posebno zanimao nedavno otvoreni NATO pomorski koordinacioni centar u Varni, na bugarskoj obali Crnog mora.

Otkrivanje navodnog špijunskog lanca došlo je nekoliko dana pre prve posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena NATO-u, gde će Rusija biti itekako na dnevnom redu, i usred znakova da je administracija Džoa Bajdena nameravala da zauzme oštriji stav prema Moskvi od stava koji je zauzimao bivši predsednik Donald Tramp.

Portparol Stejt Departmenta je prošle nedelje u tvitu napisao da su SAD "pažljivo posmatrale" bugarsku istragu i da "stoje sa Bugarima protiv ovih zlih aktivnosti", prenosi CNN.

Žena u beloj jakni supruga lidera špijunskog lanca - "Rezidenta"

Tužioci su rekli da uhapšena žena, koja nije imenovana, ima dvojno bugarsko-rusko državljanstvo i bila je posrednik u ambasadi. Zauzvrat je navodno dobila gotovinu za rad grupe.

Tužioci su takođe rekli da je ona supruga vođe špijunskog prstena. Nazvali su ga "Rezidentom" i rekli da je on visoki bivši član bugarskog ministarstva odbrane.

Nekoliko uhapšenih zauzimalo je visoke položaje u bugarskom Ministarstvu odbrane i u Vojnoobaveštajnoj službi, sugerišući da je navodna zavera možda imala pristup visoko poverljivim informacijama.

U ponedeljak je bugarska vlada saopštila da će proterati još dvojicu ruskih diplomata, čime je broj ruskih zvaničnika proteranih iz Bugarske od kraja 2019. godine došao na osam.

Prošlog decembra, ruski vojni ataše u Sofiji proteran je zbog navoda da je skupljao informacije o pripadnicima američke službe smeštenim na bugarskoj teritoriji tokom vojnih vežbi.

Bugarski premijer Bojko Borisov je prošlog vikenda zamolio Moskvu da prestane sa špijunskim operacijama u Bugarskoj. Ali, imajući u vidu zajedničko slovensko nasleđe Bugarske sa Rusijom - i njenu zavisnost od ruske energije - Borisov je dodao: "Prijateljstvo je prijateljstvo, mi smo to uvek demonstrirali".

Boyko Borissov, Bojko Borisov Foto: Tanjug/AP

Ruska ambasada u Sofiji odgovorila je da su "očigledni neumorni pokušaji da se klin zabije u rusko-bugarski dijalog i još jednom demonizuje našu zemlju".

Sofija - omiljena meta ruske špijunaže?

Bugarska je do 1989. godine bila jedna od najvernijih članica Varšavskog pakta pod vođstvom Sovjetskog Saveza. Sada, kao članica NATO-a i Evropske unije, zapadni analitičari kažu da je "omiljena meta ruske špijunaže". Ako je Beč bio epicentar špijunaže posle Drugog svetskog rata u Evropi, Sofija bi danas mogla da polaže pravo na tu sumnjivu titulu.

Kao članica NATO-a, Bugarska zauzima neke kritične nekretnine u blizini Crnog mora. Avioni NATO-a lete iz baza u Bugarskoj u patrolama nad tim područjem i zabeležili su više vojne aktivnosti i Rusije i Alijanse od ruske aneksije Krima 2014.

Prošle godine je šest aviona američkog vazduhoplovstva F-16 delovalo iz bugarske vazduhoplovne baze Graf Ignatievo.

Rusi bliski Kremlju podržali su proruske grupe u Bugarskoj. Jednu od tih grupa "the Russophiles National Movement", vodi Nikolaj Malinov, kog su bugarski tužioci 2019. optužili za špijuniranje i pranje novca za ruske organizacije. Njegov slučaj tek treba da ide na sud, a Malinov tvrdi da je nevin.

Bugarski tužioci tvrde da je on napisao dokument u kojem se navode "koraci koje treba preduzeti da bi se u potpunosti reformisala geopolitička orijentacija Bugarske, odmaknuvši je od Zapada i približivši je Rusiji".

Dok čeka suđenje, Malinovu je dozvoljeno da napusti Bugarsku i ode u Moskvu, gde mu je predsednik Vladimir Putin uručio ruski Orden prijateljstva.

Bugarski tužilac tvrdio je da je Malinov pružao obaveštajne podatke grupi u Rusiji pod nazivom "Double Headed Eagle Society", kojom upravlja oligarh Konstantin Malofejev.

Malofejev je prvak Ruske pravoslavne crkve i vodi TV mrežu u Rusiji. Prethodno je sugerisao da Vladimira Putina treba postaviti za cara Rusije.

Malofejevu je 2019. godine zabranjen ulaz u Bugarsku na 10 godina zbog veze sa Malinovim. Oni su probali da kupe bugarsku televizijsku mrežu, ali nisu uspeli.

Malofejeva su ranije sankcionisale SAD i Evropska unija zbog finansiranja separatističkih vojnih grupa na istoku Ukrajine. On je negirao tu optužbu.

Prošle godine bugarski tužioci takođe su optužili trojicu Rusa u odsustvu, u vezi sa trovanjem bugarskog trgovca oružjem u Sofiji 2015. godine upotrebom supstance za koju se veruje da je nervni agens Novičok.

Jedan od njih identifikovan je kao Sergej Fedotov, navodno oficir ruske vojne obaveštajne službe.

Sergei Skripal, Segej Skripalj Fedotov navodno povezan sa trovanje Sergeja Skripala Foto: Profimedia/TASS

Istraživačka grupa Belingkat identifikovala je Fedotova kao jednog od trojice ruskih obaveštajnih agenata za koje se tvrdi da su povezani sa trovanjem bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove ćerke u Engleskoj 2018. godine.

Rusija negira navode o špijuniranju

Rusija i dalje negira navodno špijuniranje u Bugarskoj. Prošle godine Sergej Ivanov - portparol ruske spoljne obaveštajne službe - optužio je američke obaveštajne službe za pokretanje kampanje protiv ljudi u istočnoj Evropi koji su želeli dobre odnose sa Rusijom. Bugarska je, rekao je ruskim medijima, postala epicentar ove kampanje.

Najnovija hapšenja izazvala su još jednu krizu u odnosima između Moskve i Sofije, koji su tradicionalno bili bliski zbog zajedničke slovenske i pravoslavne kulture.

Ali ako su bugarski tužioci u pravu, Kremlj smatra Bugarsku privlačnom metom - zadnjim vratima u obaveštajne podatke o NATO-u i Evropskoj uniji i oružju koje stiže do Ukrajine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA