Amerikanci hteli da sa 520 nuklearki naprave alternativu za Suecki kanal: Prolazio bi kroz Izrael

Prema memorandumu iz 1963. godine, sa kog je 1996. godine skinuta oznaka tajnosti, plan je bio da se baci 520 nuklearnih bombi kako bi se "uklesao" kanal preko pustinje Negev

  • 9
Suecki kanal Foto: Tanjug/AP/Planet Labs Inc.

Prava pometnja u svetskim okvirima nastala je pošto se brod "Ever Green" pod naletom vetra nasukao i tako u potpunosti blokirao tranzit kroz Suecki kanal.

Blokada koju je izazvalo plovilo već je načinila osetne posledice po ekonomiju o čemu je već pisao "Telegraf.rs", a u medijima je počeo ponovo da se pominuje plan iz 60-ih godina prošlog veka, koji je trebalo da predstavlja alternativu za Suecki kanal.

Naime, Sjedinjene Američke Države razmišljale su svojevremeno o predlogu da iskoriste 520 nuklearni bombi kako bi napravile alternativu za Suecki kanal, koji bi prolazio kroz Izrael.

Plan nikada nije sproveden u delo, ali bi alternativni put pored Sueckog kanala sada mogao da bude vrlo koristan pošto je došlo do blokade tranzita.

Prema memorandumu iz 1963. godine, sa kog je 1996. godine skinuta oznaka tajnosti, plan je bio da se baci 520 nuklearnih bombi kako bi se "uklesao" kanal preko pustinje Negev. Kanal bi bio dugačak oko 257 kilometara i išao bi kroz Izrael.

Po četiri nuklearke na 1,6 kilometara

U dokumentu je navedeno da bi konvencionalne metode "bile skupe".

- Nuklearni eksplozivi bili bi profitabilno rešenje za situaciju - pisalo je u memorandumu i dodaje da se da bi takav kanala mogao da bude strateški vredna alternativa Sueckom kanalu i da bi u velikoj meri uticao na ekonomski razvoj.

Što se tiče modela koliko bi to koštalo, u memorandumu je procenjeno da bi četiri nuklearne bombe snage od dva megatona bile potrebne za svakih 1,6 kilometara, što bi značilo 520 nuklearki i 1,04 gigatona eksploziva.

Jedna moguća ruta koja je bila predložena bila je da kanal prolazi kroz pustinju Negev u Izraelu i da se poveže sa Sredozemnim morem preko Akapskog zaliva, čime bi se otvorio pristup Crvenom moru i Indijskom okeanu, prenosi "Business Insider".

Izvodljivo "nuklearno iskopavanje"

Memorandum Nacionalne laboratorije Lorensa Livermora navodi da je 209 kilometara kanala smešteno u pustinji koja je potpuno nenaseljena, čime je taj region "odgovarajuć" za "iskopavanje putem nuklearnih metoda". Prema prvobitnim nalazima zaključeno je da je "tehnički izvodiljivo da se korišćenjem bombi napravi kanal kroz Izrael".

Međutim, memorandum se suočio sa problemom koji autori nisu uzeli u razmatranje, pošto je postalo vrlo verovatno da bi arapske zemlje u susedstvu izraela bile protiv izgradnje takvog kanala".

Video: Spektakularno rušenje nuklearne elektrane u Nemačkoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iggy

    26. mart 2021 | 22:55

    Ovo je namerno napravljeno da bi nafta poskupela...da se u danasnje vreme ne moze pomeriti jedan brod...to je smesno

  • Šole

    27. mart 2021 | 07:07

    Pa sto ne bacaju nuklearke po SAD a ne po tudjim zemljam. E jesu gadovi.

  • C he

    26. mart 2021 | 23:29

    Nesto se ovde valja iza brda. Kao brod se nasukao?! Oni misle da smo mi veverice? Ko zna kakav je tovar na brodu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA