Amiši su prva zajednica u SAD koja ima kolektivni imunitet od korone: Stručnjaci pozivaju na oprez

- Kolektivni imuninitet je nešto što imate u jednom trenutku. To nije prekidač koji kada bacite, vi ste dobro. (Imunitet) će oslabiti - kazao je epidemiolog pri Univerzitetu Vašington Stejt Erik Lofgren

  • 4
Deca Amiši

Foto: Shutterstock

Zajednica Amiša u Pensilvaniji postala je prva grupa stanovnika koja je u Sjedinjenim Američkim Državama formirala kolektivni imunitet, pošto je 90 odsto domaćinstava bilo inficirano virusom kada su prošlog proleća nastavili sa organizovanjem crkvenih službi.

Administrator medicinskog sestra u srcu zajednica Amiša u regionu Nju Holand procenio je da je 90 odsto članova te grupe stanovnika imalo barem jednog člana domaćinstva koji je bio zaražen koronavirusom.

- Pomislili biste da je bi kovid ovde protutnjao nalik cunamiju zbog toga koliko je zarazan. Upravo se to i desilo - kazao je administrator medicinskog centra Alen Huver, klinike koja se primarno bavi brigom o zajednici Amiša.

Zvaničnici koji se bave javnim zdravljem i epidemiolozi nisu osporili Huverovo viđenje kako je došlo do širenja korona virusa. Međutim, ono što stručnjaci osporavaju jeste neosnovana percepcija kolektivnog imuniteta zajednice koja čini tek osam odsto populacije okruga Lankaster, te smatraju da bi to moglo da ospori napore da se okrene situacija kada je reč o pandemiji koronavirusa.

Kako je Huver primetio, vera u kolektivni imunitet uticala je na to da članovi Amiša popuste ključne mere kao što su nošenje maski i socijalnog distanciranja, odnosno smatraju da ima malo razloga da budu vakcinisani. Ono što ide u prilog tvrdnjama stručnjaka jeste to što nije poznato koliko im sada znači kolektivni imuniteti koji su formirali prošle godine.

Šestr stručnjaka za infektivne bolesti izrazili su bojazan zbog toga što se Amiši u tolikoj meri oslanjaju na to što su prošle godine formirali kolektivni imunitet na koronavirus. Istraživači navode da antitela koja su stekli mogu da im pruže ograničenu zaštitu.

- Kolektivni imunitet je nešto što imate u jednom trenutku. To nije prekidač koji kada bacite, vi ste dobro. (Imunitet) će oslabiti - kazao je epidemiolog pri Univerzitetu Vašington Stejt Erik Lofgren za "LancasterOnline", a prenosi "Daily Mail".

Prema navodima stranih medija, ovaj "sudar" nauke i ličnih iskustava mogao bi da izloži okrug Lankaster opasnosti, i to u vreme kada zvaničnici pokušavaju da unaprede proces vakcinacije stanovništva protiv kovida.

- Možete da imate duži vremenski periodu u kom mislite da je sve OK, ali imate čitavu populaciju koja je podložna uticaju. Samo je potrebna jedna osoba koja je zarazna i možete da imate iznenadnu epidemiju - navodi profesor biomedicinskih nauka na Univerzitetu Kalifornija u Riversajdu, Dejvid Lo.

Huver se slaže sa epidemiolozima i navodi da su maske i socijalno distanciranje bili ti faktori koji su pomogli da se obuzda koronavirus, i ističe da on nosi masku kada ima interakciju sa ljudima koji nisu Amiši. Međutim, on kaže da mnogi članovi te zajednice ne čine to.

Ovaj zvaničnik navodi da zajednica Amiša zbog tog kolektivnog imuniteta smatra da se propisi vlasti ne odnose na njih. Huver kaže da taj stav donekle razume, ali ga ne podržava.

- Moramo da budemo oprezni da mi ne budemo uzrok širenja koronavirusa - kazao je Huver.

Video: Masovna grobnica u Njujorku pokazuje užas korona virusa u kojem se nalazi Amerika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    30. mart 2021 | 22:15

    Gledao sam serijale o Amišima i bas sam fasciniran njima.

  • Khg

    30. mart 2021 | 23:52

    Da nam nisu naredili nosenje brnjica, ne bi nam trebala vakcina. A posle vakcine usledice talas laganog i bolnog umiranja, sve po planu.

  • Boban

    31. mart 2021 | 05:57

    Čudno da nisu izumrli zbog korone...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA