Nova drama u Sueckom kanalu: Opet se nasukao brod, u trenutku je sve bilo stalo

Novi incident dogodio se u južnom delu Sueckog kanala, a saobraćaj je ponovo bio blokiran. Srećom, plovidba je nastavljena nakon nekih pola sata

  • 1
Suecki kanal, blokada Brod Ever Given blokirao kanal punih šest dana Foto: Tanjug/AP

Suecki kanal danas je ponovo bio blokiran. Novi incident dogodio se u južnom delu kanala, kada se tanker kompanije "Minerva Nike" nasukao. Srećom, blokada kanala otklonjena je posle pola sata.

Snimci sajta Marin trafik pokazuju da je u današnjoj blokadi saobraćaja učestvovalo više brodova. Tegljač „Mosaed 3“ požurio je u pomoć brodu „Minerva Nika“, tankeru za sirovu naftu koji plovi pod grčkom zastavom. Drugi tanker „Ramford“ snimljen je kako stoji severno od „Minerve“ i prijavio je problem sa motorom, preneo je Sputnjik.

- Zaista, brod se malo nasukao, ali incident je brzo završen i brod je već nastavio da plovi - rekao je izvor, dodajući da je trebalo malo više od 30 minuta da se obnovi kretanje u području kanala.

Podsetimo, Suecki kanal je do nedavno bio u šestodnevnoj blokadi nakon što se brod Ever Given zaglavio. Drama je počela 23. marta kada je 400 metara dugačak japanski kontejner, koji je registrovan u Panami, nasukao nakon brze vožnje kroz kanal po jakom vetru. Incident sa brodom Ever Given prouzrokovao je enormnu štetu u svetskoj trgovini, a vlasti kanala radile su danonoćno kako bi rešili problem. Brod je pokrenut tek 29. marta.

Kako su pisali mediji, Egipat je navodno gubio oko 14 miliona dolara tranzitnih prihoda za svaki dan kada je brod ostao zarobljen. Prošle nedelje egipatske vlasti najavile su da će tražiti od vlasnika broda da plate naknadu za incident, ukazujući na to da vlasti u Kairu kapetana broda smatraju odgovornim za nesreću. Prošle srede, kanalske vlasti objavile su da bi cena blokade mogla dostići čak milijardu dolara. Zaostatak u brodarstvu uzrokovan incidentom Ever Given potpuno je rešen do subote, jer je svih 422 plovila ukupne tonaže od 22 miliona tona prošlo kroz zonu kanala.

U petak je šef uprave Sueckog kanala Osama Rabie rekao lokalnim medijima da vlasti istražuju potrebu za proširenjem plovnog puta. Vlasti su naglasile da su isključile sabotažu kao mogući razlog incidenta Ever Given.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA