Zemlja koja se bori sa dve smrtonosne pandemije u isto vreme: Korona virusom i kristal metom

Trgovina drogom dostigla je vrhunac 2014. godine sa dolaskom Islamske države, a amfetamin je popularan među borcima. Velika većina kristal meta, koji čini oko 60 posto iračke trgovine drogom, teče iz pograničnog područja sa Iranom

  • 0
Irak, zatvor, korona, kristal met Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Skoro mesec dana, Kaled je ležao na dušeku, grčeći se od bola. Do 2014. godine radio je kao ugovarač osiguranja u severnom Iraku. Sada se nalazi u zatvorskoj ćeliji, upravo se oporavio od simptoma nakon godina korišćenja kristal meta.

- Situacija u zemlji je bila teška. Pokušavaš da nađeš posao, ali posla nema. Jednom, drugi put i bio sam navučen na kristal met. Bio sam zarobljen, nisam mogao da se izbavim - rekao je Kaled.

Žena, za koju kaže da je ljubav njegovog života, ostavila ga je.

Različite verzije ove priče odjekuju ćelijama zatvora policijske uprave za borbu protiv droga u zapadnom okrugu Bagdada. Kombinacija korisnika droge i dilera s kojima je CNN razgovarao kažu da je iračko socioekonomsko propadanje pokrenulo njihove cikluse zlostavljanja.

U ćelijama se nalazi dvostruko više muškaraca nego što je treba da bude.

- Nemamo kapacitete. Nekada moramo da usporimo sa poslom jer nemamo dovoljno mesta da držimo zatvorenike, posebno ne za vreme pandemije - rekao je Mohamed Alvan, komandant jedinice za drogu u ovom delu prestonice.

Procenjuje da je 10 posto stanovništva u njegovom području delovanja zavisno od droge, pretežno kristal meta. Više zvaničnika reklo je CNN-u da je pandemija korona virusa pogoršala trgovinu drogom u Iraku.

Godine rata narušile su Irak, korupcija je u usponu, mladi se bore da pronađu posao, a prošle godine je pandemija zadala udarac ionako već krhkoj ekonomiji. Prema izveštaju Svetske banke iz jeseni 2020. godine, očekuje se da će milioni Iračana potonuti u siromaštvo zbog dvostrukih šokova: kovida-19 i globalnog kolapsa cene nafte, koja podstiče iračku ekonomiju.

- Dileri droge obično daju besplatno drogu siromašnim, nezaposlenim ljudima da bi ih navukli. Ta osoba onda počne da krade novac kako bi platila drogu ili postane distributer - rekao je general Amad Husein iz jedinice za borbu protiv droge.

Kristal met Foto: Shutterstock

Trgovina drogom, prema rečima zvaničnika, dostigla je vrhunac 2014. godine sa dolaskom Islamske države, a amfetamin je popularan među borcima. Velika većina kristal meta, koji čini oko 60 posto iračke trgovine drogom, teče iz pograničnog područja sa Iranom, kažu visoki zvaničnici za borbu protiv droge za CNN.

Tiraja je uahpšena zajedno sa suprugom u kući u kojoj su dilovali. Posedovali su 300 grama kristal meta, čija je ulična vrednost oko 18.000 dolara.

Dok sedi u ženskom zatvoru u Bagdadu, kaže da kristal met dobijaju od "velikih dilera", dodajući da ne zna njihova imena.

Tiraja bi pomogla da je prošvercuje kroz kontrolne punktove u gradovima u kojima je su delovali, dostavljajući je drugim dilerima ili prodajući je sami.

Kako je rekla, suprug ju je upoznao sa metom pre nego što su se venčali, kada je video da pada u depresiju.

- Kao žena, lako je da prođete kroz kontrolne punktove. Ne pretresaju nas, a drogu bih sakrila po celom telu - rekla je ona.

Stručnjaci ističu da je ženama mnogo lakše da rade u trgovini drogom, nego muškarcima. Mogu da se preruše, ne privlače veliku pažnju.

Dileri, koji su uhvaćeni, idu u zatvor do 15 godina. Korisnici - bez obzira na drogu - izdržavaju jednogodišnju kaznu.

Abdulkarim je bio nadničar. Družio bi se na ulici sa ostalim nezaposlenima, besan i utučen.

- Oni su me uvukli u ovo, da zaboravim, da pobegnem. Nezaposlenost nas je dovela do ovoga. I jadna situacija u Iraku - rekao je on.

Zemlja je u ratu, kažu zvaničnici, "u ratu koji strahuju da će izgubiti".

- Era tradicionalnog ratovanja sa dve vojske okrenute jedna prema drugoj je završena. Neprijatelji ove zemlje učiniće sve što mogu da nas spreče da se razvijamo i to je oblik ratovanja. Oni žele da unište srž našeg društva, našu omladinu - kaže general Husein.

Video: Uhvatili ih sa ogromnom količinom droge na primopredaji: Pala još jedna grupa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA