Nakon "diplomatskog fijaska" sa Ursulom oglasio se Šarl Mišel: Nije moja greška, već protokol

Ceo slučaj nazvan je "Sofagejt" po mestu na kome je sedela fon der Lajen, a dosta komentara izazvala je i činjenica da je dvoje evropskih zvaničnika u Ankaru otišlo kako bi razgovarali o važnosti prava žena

  • 0
Turkey EU

Burhan Ozbilici

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da slike iz Ankare, na kojima se vidi kako on sedi pored turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na sofi sa strane, odaju pogrešan utisak da je on bio neosetljiv na situaciju i da to nije bila njegova greška, već je u pitanju protokol.

On je na svom Fejsbuku tako reagovao na brojne kritike koje su stigle na njegov račun i dodao da je doživeo dupli stres - zbog utiska da je bio ravnodušan prema "protokolarnoj nespretnosti prema Ursuli" i zbog činjenice da je taj detalj zasenio glavni geopolitički posao postignut u Ankari.

Nous avons participé ce mardi, Ursula von der Leyen et moi-même, à une rencontre à Ankara avec le président turc Recep...Posted by Charles MICHEL on Среда, 07. април 2021.

 

 

- Radi se o striktnom tumačenju protokolarnih pravila od strane turskih službi, napisao je on i dodao da je to stvorilo uznemirujuću situaciju da izgleda da predsednica Evropske komisije ima drugačiji tretman, prenosi briselski Politiko.

Ceo slučaj nazvan je "Sofagejt" po mestu na kome je sedela fon der Lajen, a dosta komentara izazvala je i činjenica da je dvoje evropskih zvaničnika u Ankaru otišlo kako bi razgovarali o važnosti prava žena i o nedavnom povlačnju Turske iz Istanbulske konvencije o zaštiti žena od nasilja.

Na snimku se vidi i da je ona posle sela na kauč koji se nalazio sa strane, a nasuprot turskom predsedniku. Snimak se brzo proširio internetom, a britanski Telegraf opisao ga je kao "diplomatski fijasko".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA