≫ 

Kraljicu Elizabetu su prvo obavestili o smrti princa Filipa: Šta dalje sledi?

Princ Filip je želeo da bude ispraćen tiho

  • 13
Princ Filip

Foto: Profimedia

Princ Filip, suprug kraljice Elizabete II preminuo je u 99. godini.

On je pre nekoliko nedelja otpušten iz bolnice, u kojoj je proveo mesec dana zbog infekcije i problema sa srcem. Iako su se svi nadali da će suprug britanske kraljice uspeti da se oporavi, danas je stigla vest iz Bakingemske palate da je princ Filip preminuo. Dok britanska i svetska javnost tuguje sa Bakingemskom palatom, mnogi postavljaju pitanje šta će se dalje dešavati.

Operacija "Četvrti most"

 

Pošto je vojvoda preminuo Britanija pokreće operaciju "Četvrti most".

Prema ovom planu, kada princ premine javnost mora biti obaveštena,  ali na koji će način to biti učinjeno zavisi od doba dana u kojem je smrt nastupila. 

Kraljica Elizabeta II je naravno prva obaveštena, ukoliko nije pored njega u trenutku smrti. Zatim su obavešteni članovi porodice, pa lord Čemberlen ko je prvi čovek kraljevske kuće, a tu funkciju trenutno obavlja nekadašnji šef obaveštajne službe MI5 Endrju Parker.

On je zatim informisao premijera Velike Britanije, a tek onda je obaveštavena javnost. 

Zastave na pola koplja

 

Širom Ujedinjenog kraljevstva i Komonvelta, zastave će biti spuštene na pola koplja u čast Filipa. Međutim, to nije slučaj sa Bakingemskom palatom, odnosno kraljevska zastava će nastaviti da se vijori kao simbol kontinuiteta monarhije. Ona se jedino spušta u slučaju da kralj ili kraljica umre.

"Ceremonijalni štap" u britanskom parlamentu biće prekriven crnom tkaninom, a članovi ovog tela nosiće crne kravete ili crne trake oko ruke.

Želeo je "miran ispraćaj"

 

Princu Filipu je dozvoljena državna sahrana, ali prema pisanju medija, on je želeo jednostavan sprovod uz uži krug ljudi. Njegovo telo će umesto u Vestminster Holu kao što mu je dozvoljeno, ležati u palati Sent Džejms gde je održana služba posle smrti Dajane. Pošto trenutno važe oštre mere zbog koronavirusa, teško da će biti dozvoljeno javnosti da prisustvuje.

Služba bi trebalo da bude održana u kapeli Svetog Đorđa gde su se venčali Hari i Megan Markl. Čak i pre pandemije, planirao je da služba bude obavljena u užem krugu, te bi njoj prisustvovali samo članovi porodice i neki šefovi država. Ostvrski mediji pišu da je Filip, koji je proveo 13 godina služeći u britanskoj mornarici, odabrao da to bude nešto nalik vojnoj sahrani.

Prema navodima svetskih medija, malo je verovatno da će TV kamerama biti dozvoljeno da uđu u kapelu. Posle toga, on bi trebalo da bude sahranjen u mestu "Frogmore Gardens", gde počivaju kraljica Viktorija i princ Albert.

Lord Čemberlen će biti zadužen za organizaciju sahrane, a sve planove oko ispraćaja potpisaće kraljica. Tokom perioda žalosti ona se neće pojavljivati u javnosti.

Bez usvajanja zakona

 

Zvanični period žaljenja kraljice Elizabete II traje osam dana, a neki delovi britanske vlasti morali bi u to vreme da ne daju na usvajanje neke od zakona. Trebalo bi da dođe do okupljanja porodice, ali ovaj deo plana zavisi od aktuelnih mera korona virusa. 

Crna odela

 

Podsetimo, svi članovi porodice tokom putovanja moraju sve vreme uz sebe da imaju crnu odeću za svaki slučaj. Ovo pravilo je uvršteno kada je 1952. godine preminuo kralj Džordž Vi, otac kraljice Elizabete II. Kraljica i Filip su tada bili u Africi i morali su hitno da se vrate u London, ali nisu spakovali odgovarajuću odeću.

Kada su sleteli u prestonicu Ujedinjenog kraljevstva, doneta im je crna odeća pre nego što su se pojavili pred novinarima. Minut od kada javnost sazna za smrt princa Filipa, u svakom trenutku kada vidite članove kraljevske porodice, oni će biti u crnom. Postoji mogućnost da muškarci takođe nose i crnu traku oko ruke.

Porodica će tada otkazuje sva društvena dešavanja, mada postoji pitanje da li će "ispoštovati" neke već ugovorene angažmane.

Saučešće Vučića

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti princa Filipa.

- U ime građana Srbije i u svoje ime želim da vam uputim najiskrenije saučešće povodom smrti princa Filipa, vojvode od Edinburga - piše u telegramu.

- Svojom ličnošću i osećajem za odgovorno vršenje zahtevnih javnih dužnosti tokom decenija, stekao je nepodeljenu naklonost ne samo Britanaca, već i čitavog sveta. Bio je duboko posvećen dobrobiti Britanije. Nenametljivo, ali čvrsto, osvojio je srca svojih sunarodnika, ali i svih ljudi bez obzira na naciju, rasu ili veroispovest, koji su cenili njegovu ozbiljnost, predanost, vedar duh i iskreni patriotizam ukorenjen u neprestanom služenju državi tokom čitavog niza decenija bremenitih velikim brojem izazova - dodato je u pismu.

Video: Bakingemska palata na ogradu istakla obaveštenje o smrti princa Filipa: Zastave na pola koplja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA