Britanski nadležni organi: Ruski disident Nikolaj Gluškov verovatno ubijen, dokazi podmetnuti

Rus Nikolaj Gluškov pronađen je mrtav u stanu u Londonu u martu 2018. godine, a načelnik državne službe sudske medicine tvrdi da je on ubijen

  • 4
Nikolai Glushkov Foto: Shutterstock Editorial/Profimedia

Nikolaj Gluškov, nekadašnji rukovodilac u ruskoj kompaniji Aeroflot, a potom disident koji je prebegao u Veliku Britaniju, verovatno je ubijen u svom londonskom stanu u martu 2018. godine.

Prema nalazima istražnih organa, nepoznata osoba je podmetnula dokaze kako bi smrt Gluškova (68) izgledala kao samoubistvo, a načelnik državne službe sudske medicine, mrtvozornik Činijere Inajamaje, tvrdi da je Gluškov ubijen, tj. zadavljen, prenosi BBC.

Nakon što je optužio Kremlj da koristi Aeroflot za ispumpavanje novca, Gluškov je najpre optužen, a potom u martu 2017. godine i osuđen na osam godina zatvora jer je, navodno, svojoj aviokompaniji naložio da prebaci 20 miliona dolara na njegove privatne bankarske račune u Švajcarskoj.

Krivični postupak je pokrenut u Rusiji dok je Gluškov bio poslovni partner ruskog oligarha i prebega u Veliku Britaniju Borisa Berezovskog, koji je pronađen mrtav u svojoj rezidenciji kod Londona 2014. godine.

Gluškov, inače kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, tada je izrazio sumnju da je Berezovski ubijen.

Britanska antiteroristička policija otvorila je istragu "iz predostrožnosti zbog veza koje je imao taj čovek" ali nije navela identitet pokojnika, dok je dnevnik Gardijan objavio da je reč o Nikolaju Gluškovu, "Rusu koji je dobio politički azil 2010. godine u Velikoj Britaniji".

Ćerka preminulog Gluškova Natalija, koja je i pronašla mrtvog oca u stanu, izjavila je ruskom listu Komersant da su na njegovom telu pronađeni tragovi davljenja.

Video: Umka 21 ledi krv u žilama NATO čelnika: Kada nuklearne podmornice probiju led Arktika

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    10. april 2021 | 08:50

    ma, da to rade samo Rusi... Ameri ma kakvi oni su nevinasca...

  • Jovan

    10. april 2021 | 09:59

    Koliko samo ameri imaju tajnih zatvora gde su nestale hiljade ljudi

  • Ivica

    10. april 2021 | 19:24

    E kad je to rekao engleski nadležni organ onda je to istina 100%

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA