≫ 

Tačno u podne počela počasna paljba u čast princa Filipa širom zemlje

Počasna paljba počela je na lokacijama širom zemlje, uključujući London, Edinburg i Kardif, na Gibraltaru i na brodovima kraljevske mornarice na moru

  • 0
Počasna paljba princ Filip

Foto: Tanjug/AP

Počasna paljba u znak smrti princa Filipa, supruga kraljice Elizabete II, počela je tačno u podne širom Velike Britanije i na Gibraltaru.

Smrt Vojvode od Edinburga obeležava se ispaljivanjem 41 plotuna na svaki minut na lokacijama širom zemlje, uključujući London, Edinburg i Kardif, na Gibraltaru i na brodovima kraljevske mornarice na moru.

Stotine ljudi poređalo se na Tauer Bridžu kako bi pratilo počasnu paljbu zbog smrti princa.

Potpukovnik Erika Bridž, koja služi u Kraljevskoj artiljeriji, rekla je za BBC da će počasna paljba u čast vojvode trajati 40 minuta, uz ispaljivanje na svaki minut.

Zbog pandemije korona virusa i restrikcija, ranije je apelovano na ljude da ceremoniju isprate putem televizije ili interneta iz svojih domova.

Vojvoda od Edinburga, koji je preminuo juče, neće imati državnu sahranu. Njegovo telo nalaziće se u zamku Vindzor uoči sahrane, koja će biti održana u kapeli Svetog Đorđa.

Međutim, zbog korona virusa mnoge procedure će biti izmenjene. Zvaničnici tako "sa žaljenjem" apeluju na javnost da ne prisustvuju sahrani, niti bilo kojim drugim ceremonijama.

U međuvremenu će zvona na Vestminsterskoj opatiji od šest sati po lokalnom (a od sedam po srednjeevropskom vremenu) zvoniti jednom svakog minuta - i tako 99 puta.

Zastave na Bakingemskoj palati i vladinim zgradama širom Britanije spuštene su na pola koplja, a operateri bilborda su reklame zamenili fotografijom i porukama kojima se odaje pošta princu.

Video: Bakingemska palata na ogradu istakla obaveštenje o smrti princa Filipa: Zastave na pola koplja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA