≫ 

Brazil je pretnja celom svetu: Otkrivene 92 varijante korone u zemlji, najopasniji jedan soj

Brazil ima najviše umrlih od korona virusa u Latinskoj Americi

  • 11
Brazil korona

Foto: Tanjug/AP

Brazil je na drugom mestu u svetu po broju umrlih od korona virusa, a domaći stručnjaci upozoravaju da će vrhunac trenutnog talasa epidemije biti tek za nekoliko sedmica. Brzo širenje varijante korona virusa koja je prvi put otkrivena u Brazilu glavni je razlog za zabrinutost širom sveta, piše BBC.

Predsednik Žair Bolsonaro od početka je umanjivao opasnost od korona virusa, ali sada se usredsredio na nacionalnu akciju vakcinacije, za koju njegovi kritičari kažu da je zakasnila.

Brazil ima najviše umrlih od korona virusa u Latinskoj Americi, a poslednjih sedmica jedna od četiri prijavljene smrti od korone u svetu je u Brazilu.

Doktor Migel Nikolelis, brazilski profesor neurobiologije, kaže da su bolnice u zemlji u kolapsu i da je to prvi put u istoriji da se javni zdravstveni sistem urušava.

On ističe da bi situacija mogla da bude ublažena, ako bi bile nabavljene veće količine vakcina.

Nikolelis ističe da je Brazil ne samo epicentar pandemije u celom svetu, već da predstavlja pretnju ukupnim naporima međunarodne zajednice da kontroliše pandemiju.

Mikrobiolog Natalija Pasternak smatra da Brazil ima dobar program imunizacije, jedan od najboljih na svetu, ali da nema vakcine. Do kraja marta Brazil je dobio samo oko polovine od planiranih 46 miliona doza vakcina.

Brazilski institut za javno zdravlje Fiocruz saopštio je da je otkrio 92 varijante korona virusa u zemlji, od kojih je najopasnija varijanta P.1, koja je izazvala zabrinutost, jer se smatra da je mnogo zaraznija od izvornog soja virusa.

Video: Kopanje masovnih grobnica ne jenjava: Prizori od kojih se cepa srce

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    11. april 2021 | 10:41

    Ako je tako,dzaba spricanje. Definitivno Bili polako nas gasi.

  • Lingur

    11. april 2021 | 11:38

    Sansa da se pogodi prava vakcina je kao da pogodis sedam brojeva na lutriji.

  • Milan

    11. april 2021 | 11:38

    Ko hoce nek se bode,, a mutacija je uvijek bilo i bit ce,,, tako da izvolite samo se bodite

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA