Istina o napuštenom dečaku koji je plakao i molio policajca za pomoć: Otet sa majkom, njega pustili

Nekoliko sati nakon što su bili proterani u severni Meksiko, majka i sin su kidnapovani, tvrdi njen brat koji živi u Majamiju. Otmičari su tražili 10.000 dolara za njihovo puštanje

  • 1
decak izbeglica sam Printskrin: Facebook/Border Patrol

Pre nekoliko dana svet je obišao snimak uplakanog i uplašenog dečaka (10), koji je posle nekoliko sati lutanja u Teksasu naišao na graničnog policajca. Njegovi rođaci kažu da su dečak i njegova majka kidnapovani nakon što su iz SAD vraćeni u Meksiko. Nakon plaćanja dela otkupa, dečak je pušten, ali je majka i dalje u rukama otmičara.

- Da li možeš da mi pomogneš? - upitao je policajca, plačući. Agent je snimio razgovor sa njim, koji se otad proširio internetom, a za koji su mnogi rekli da pokazuje očaj dece bez pratnje, koja dolaze na granicu između SAD i Meksika.

Međutim, priča koja se krije iza Viltona Obregona, prema rečima rođaka, pokazuje kako administracija predsednika Džoa Bajdena dovodi porodice migranata u još veću opasnost nakon što pređu granicu, u nekim slučajevima deportujući ih u ruke kriminalnih grupa.

Vilton i njegova majka Mejlin (30) prešli su granicu i ušli u Teksas prošlog meseca kako bi zatražili azil nakon što su pobegli iz Nikaragve. Međutim, odmah su vraćeni u Meksiko prema članu 42, politici iz doba pandemije, koja proteruje migrante koji prelaze granicu, a da im ne dozvoli da podnesu zahtev za zaštitu.

Nekoliko sati nakon što su bili proterani u severni Meksiko, majka i sin su kidnapovani, prema rečima Misaela Obregona, Mejlinog brata koji živi u Majamiju.

Misael je dobio poziv od kidnapera, tražili su 10.000 dolara kako bi pustili Mejlin i Viltona, prenosi Washington Post.

- Pretili su da će ih oboje povrediti ili uraditi nešto još gore. Ti ljudi su sposobni na sve - rekao je Misael.

Misael je mogao da skupi samo 5.000 dolara, i poslao je novac preko kompanije za transfer novca. Otmičari su pristali da puste dečaka, ali ne i njegovu majku.

Nakon što su preveli dečaka preko granice, pustili su ga da luta poljima južnog Teksasa u potrazi za pomoć, sve dok nije naleteo na agenta granične patrole, koji je snimio zajednički susret.

- Nisam znao gde da idem, oni mogu da me kidnapuju ili opljačkaju ili ko zna šta - rekao je dečak agentu.

Njegova majka je i dalje u rukama otmičara. U petak ujutru nazvala je brata plačući, nakon što je videla snimak svog sina.

- Sada brinem da će ona da umre, da neće izaći živa iz ovoga - rekao je Misael.

Vlada Nikaragve je u petak identifikovala dečaka kao Viltona, ali nije spomenula kidnapovanje. Rečeno je da je nikaragvanska policija intervjuisala oca dečaka, koji je potvrdio da mu je Mejlin u poslednjem razgovoru rekla da se ona i Vilton pripremaju da zajedno pređu granicu jer su "u opasnosti".

Vilton se trenutno nalazi u pritvoru američke vlade, prema američkoj carini i zaštiti granica.

Video je bio predmet i konferencije u Beloj kući prošle nedelje.

- Nemam nikakav odgovor direktno od predsednika. Ono što mogu da prenesem je da je za svakoga od nas taj video srceparajući - rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Rođaci kažu da su dečak i njegova majka delom bežali od porodičnog nasilja u Nikaragvi.

Dečakova baka Sokoro Lejva kaže da su uspeli da skupe nešto novca da oslobode dete, ali nisu bili u mogućnosti da plate i njen deo.

Prema podacima CBP, 33 posto porodica koje su prešle granicu prošlog meseca proterano je u Meksiko.

Predsednik Bajden se dugo žalio na humanitarne posledice politike Trampove administracije "Ostanite u Meksiku", koja je primorala azilante da sačekaju svoja sudska saslušanja u Meksiku. Mnogi od njih su kidnapovani i zlostavljani tokom višemesečnog čekanja.

Pod članom 42, koji je započeo pod predsednikom Donaldom Trampom, a nastavlja se pod Bajdenom, azilanti su ponovo u istoj očajnoj situaciji. Nejasno je koliko ih je kidnapovano.

Video: Kupili su raspali mercedes i njegovom restauracijom prikupljaju pomoć za bolesnog dečaka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA