≫ 

Entoni Blinken: Kina je pogoršala pandemiju krijući podatke

Američki državni sekretar uputio oštre kritike

  • 2
Kina, vakcina korona virus

Foto: Tanjug/AP

Kineski neuspeh da obezbedi pristup globalnim zdravstvenim stručnjacima učinio je pandemiju korona virusa gorom nego što je morala da bude, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

Kina nije dala pristup međunarodnim stručnjacima, niti je razmenjivala informacije u realnom vremenu kako bi obezbedila istinsku transparentnost, rekao je Blinken za En-Bi-Si.

Antony Blinken, Entoni Blinken

Entoni Blinken / Foto: Tanjug/AP

Kao rezultat, virus je „izmakao kontroli brže i, mislim, sa mnogo jačim rezultatima nego što bi mogao inače“, rekao je Blinken.

Dodao je da ovakvi događaji ukazuju na potrebu za jačim globalnim sistemom zdravstvene zaštite kako bi se osiguralo da se to više ne ponovi, preneo je Rojters.

Reforme moraju da uključuju posvećenost transparentnosti, razmeni informacija i pristupu stručnjaka „i Kina u tome mora da igra ulogu", dodao je.

Blinken je rekao da je važno doći do jasnijeg objašnjenja početka pandemije.

- To moramo da uradimo precizno kako bismo u potpunosti razumeli šta se dogodilo, kako bismo imali najbolji mogući način da sprečimo da se to ponovi - rekao je on.

Oštre reči najvišeg američkog diplomate usledile su posle kritika drugih članova administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena zbog nedostatka transparentnosti Pekinga u ključnim ranim danima pandemije, dodaje Rojters.

Video: To pitajte Kinu: Tramp pobesneo na novinarku zbog pitanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa da,

    11. april 2021 | 23:45

    Kina je za SVE uvek kriva....da,da.....i za to, što su oni izmislili sve.....

  • Др

    12. april 2021 | 06:21

    Најбоље би било да ви њих мало бомбардујете!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA