≫ 

Suđenje za ubistvo Flojda ulazi u završnicu: 3 argumenta odbrane da Šovin izbegne robiju

Očekuje se da odbrana pozove svedoke koji će dovesti u pitanje teme kako bi oslobodili Šovina

  • 5
Transparenti i grafiti širom sveta: Foto: Tanjug/AP

Nakon dve nedelje svedočenja i 35 svedoka, tužioci Minesote privode kraju slučaj protiv bivšeg policajca Dereka Šovina koji je optužen za ubistvo Džordža Flojda.

Očekuju se da će doktor i članovi Flojdove porodice svedočiti za tužilaštvo, pre nego što daju šansu odbani da pozove svedoke, što bi moglo da se dogodi početkom ove nedelje.

Branilac Erik Nelson nije izričito naveo ko će svedočiti, ali se očekuje da će svedoci dovesti u pitanje teme kako bi oslobodili Šovina.

U uvodnim izlaganjima i unakrsnim ispitivanjima, Nelson se usredsredio na tri glavna argumenta: teoriju "drugih uzroka", teoriju "sila je neprivlačna" i teoriju "neprijateljske gomile".

Teorija "drugih uzroka"

Prvi argument odbrane jeste da Flojdova smrt nije nastupila zbog akcija Šovina, već iz medicinskih razloga. Odbrana je naglasila Flojdovu upotrebu droga, njegov početni otpor oficirima i njegove postojeće probleme sa srcem.

Da bi dobili presudu po bilo kojoj od tri optužbe, tužioci moraju da dokažu da je Šovinov postupak bio "značajan uzrok" Flojdove smrti. Odbrana se nada da će potkopati tu uzročnu vezu.

Odbrana argument zasniva na svedočenju doktora koji je izveo obdukciju, kao i na svedočenju oko Flojdovog korišćenja droge, prenosi CNN.

Derek Šovin  džordž flojd suđenje Foto: Tanjug/AP

Dr Endrju Bejker rekao je da je Flojdova smrt "ubistvo". Identifikovao je uzrok smrti kao kardiopulmonalno hapšenje - Flojdovo srce i pluća su stala. To se desilo tokom "potčinjavanja predstavnika zakona, obuzdavanja i kompresije vrata".

Međutim, rekao je da je Flojd imao i druga "značajna stanja" koja su igrala ulogu u njegovoj smrti, uključujući hipertenzivnu bolest srca i upotrebu fentanila i metamfetamina.

Teorija "sila je neprivlačna"

Ova teorija govori da policijska upotreba sile možda izgleda užasno na snimku prolaznika, ali je neophodan deo posla policajaca.

- Saznaćete da je Derek Šovin uradio tačno ono što je učio tokom svoje 19-godišnje karijere. Upotreba sile nije privlačna, ali je neophodna komponenta policije - rekao je Nelson.

Džordž Flojd George Floyd Mineapolis Afroamerikanac Džordž Flojd / Foto: Tanjug/AP

Tužioci tvrde da je on upotrebio "prekomernu i nerazumnu silu" i da je prikazao "izuzetno opasno" ponašanje kada je Flojdu stavio kolena na vrat i leđa, državši ga licem prema ulici više od devet minuta.

Odbrana je prikazala Šovinovo klečanje na Flojdu kao kontrolni potez koji odobrava policija.

Teorija "neprijateljske gomile"

Treća teorija odbrane je da su slučajni prolaznici koji su mahnito zvali Šovina da siđe sa Flojda potencijalne pretnje i da su ga odvratile od brige za Flojda.

Ova teorija kaže da Šovin nije postupio baš onako kako je istreniran, ali neprijateljstvo gomile nudi nekrivično objašnjenje zašto.

- Vikali su na njega, što je dovelo do toga da policajac prebaci svoju pažnju sa brige na Flojda na opasnost koja je rasla ispred njega - rekao je Nelson.

U unakrsnim ispitivanjima Nelson je naterao nekoliko prolaznika da priznaju da su bili "besni" i da je masa postala pretnja dok je Šovin klečao na Flojdu.

Prema rečima tužilaca, posmatrači su svedočili da policajcima niko nije pretio i da su povisili glas samo zato što se činilo da je Flojd u sve težem stanju.

Derek Šovin je negirao optužbe za ubistvo.

Video: Vi ste ga upravo ubili: Procureo još jedan snimak ubistva Džordža Flojda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Georg

    12. april 2021 | 19:11

    Ovog ubicu policajca na dozivotnu robiju! Neka bude opomena svima za ponasanje prema pripadnicima druge rase!

  • Tako je

    12. april 2021 | 20:09

    Taj pripadnik druge rase je stavio trudnoj zeni pistolj na stomak dok su pljackali njemu kucu, pored desetina drugih krivocnoh dela koje je pocinio. Samo ih branite a u srbiji biste uveli smrtnu kaznu

  • Rasa

    12. april 2021 | 19:12

    Ako nije ubijen od njegove sile onda neka se i on podvrgne jednom takvom tretmanu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA