Novinarka iz Beča za "Telegraf" otkriva zašto je odabrala da se vakciniše u Beogradu

Pažnju javnosti privukla je novinarka austrijskog dnevnog lista "Heute", koja je odlučila da se prijavi za vakcinu protiv korona virusa u Beogradu

  • 14
Amra Durić

Foto: Privatna arhiva

Srbija je jedna od zemalja koja je, prema mišljenju svetske javnosti, uspela da organizuje proces vakcinacije protiv korona virusa na visokom nivou i postane jedan od lidera u borbi protiv ove infekcije.

Građanima naše zemlje stoji na raspolaganju nekoliko vrsta cepiva, a posebnu pažnju domaće, ali i svetske javnosti privukli su prizori od kraja marta, kada je za samko tri dana čak 22.000 stranih državljana u Srbiji primilo vakcinu protiv koronavirusa.

Mediji u Evropi izveštavali su o imunizaciji, čak je i austrijska televizija ORF uradila prilog posvećen vakcinaciji protiv korone u našoj zemlji. Treba napomenuti da je pažnju javnosti privukla i novinarka iz Beča Amra Durić, koja je odlučila da se prijavi za vakcinu u Srbiji.

U razgovoru za "Telegraf.rs" ona je objasnila kako je došla na ideju da to učini u našoj zemlji.

- Čula sam od jedne koleginice koja živi u Beogradu da u Srbiji i turisti mogu da dobiju vakcinu protiv kovida. Zatim sam se 30. marta prijavila na portalu eUprava i nije bilo teško. Mama mi je pomogla, posta ne znam ćirillicu, ali ko je ne zna, može da se snađe i preko "Gugl trenslejta". Ispunila sam lične podatke: broj pasoša, ime, prezime, adresu, mail, itd - priča Amra za naš portal.

Beograd ili Beč, ko će pre?

 

Amra (30), koja je rođena u Bosni i Hercegovini, a živi i radi u Beču kao novinar, opredelila se za AstraZeneku, Modernu i Fajzerovu vakcinu, jer se one koriste u Austriji i Evropskoj uniji. Zatim je došao trenutak da odluči u kom mestu bi da primi cepivo.

- Izabrala sam Beograd, jer avionom od Beča do Beograda treba samo sat vremena. Pošto sam ispunila formular, dobila sam i-mejl gde piše da sam se prijavila za vakcinu i da ću dobiti termin preko mejla. Termin još nisam dobila - objasnila je ona.

Novinarka, koja prati hroniku i kulturu za dnevne godine "Heute", pretpostavlja da neće još doći na red.

- Mislim da će i trajati, pošto Srbija sad hoće da vakciniše što više ljude u zemlji, što totalno razumem. Austrijski kancelar Sebastian Kurc rekao je da će do juna svi Austrijanci koji hoće da dobiju prvu vakcinu, imati mogućnost da se vakcinišu. Pitanje je sad gde ću brže dobiti vakcinu - u Beogradu ili u Beču - zaključila je ona za naš portal.

Beč produžio mere

 

Podsećanja radi, vlasti pokrajine i grada Beč odlučile su da epidemiološku meru zaključavanja ne okončaju kako je planirano u nedelje, već da je produže do 2. maja, dok će đaci da se vrate u škole od 26. aprila.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig odluku je doneo nakon razgovora s pokrajinskim sekretarom za zdravstvo Peterom Hakerom i zamenikom gradonačelnika Kristofom Viderkerom i lekarima.

- Zbog britanskog soja nalazimo se u potpuno novoj situaciji - istakao je Ludvig i dodao da je sve veći broj mlađih pacijenata.

On je objasnio da se novi soj koronavirus agresivnije širi i da svako može da bude inficiran.

Video: Niš: Vakcinacija stranih državljana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitam

    13. april 2021 | 15:42

    Da li je 22000 stranih građana ušlo u Srbiju sa negativnim PSR testom??

  • ✍️

    13. april 2021 | 16:00

    Bravo Srbijo pokaži zašto si Lider u regionu . Zapad se nije snašo kao Srbija.💪💪💪🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸💯

  • Nikola

    13. april 2021 | 17:10

    Nauči ćirilicu, oduži se Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA