≫ 

Japan će radioaktivnu vodu iz Fukušime ispustiti u more: SAD podržale odluku, ribari se protive

Premijer Japana Jošihide Suga ocenio je da je ispuštanje zagađene vode u Tihi okean "najrealističnija i neizbežna opcija"

  • 4
Fukušima

Foto: Tanjug/AP

Vlada Japana je donela odluku da se ogromne količine radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima ispuštaju u naredne dve godine u Tihi okean, čemu se ogorčeno protive lokalni ribari i žitelji okolnih mesta.

Dugo se spekulisalo da će vlada doneti ovakvu odluku koja je nekoliko godina odlagana zbog protesta i iz bezbednosnih razloga.

Ipak, odluka je konačno doneta na sednici vlade koja je konstatovala da je otpuštanje zagađene, radioaktivne vode u Pacifik - najbolje rešenje, preneo je AP.

Radioaktivna voda se skladišti u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči od 2011. godine kada su reaktori u ovom postrojenju oštećeni u zemljotresu i cunamiju, a kontaminirana voda za hlađenje reaktora počela da curi.

Tokijska elektro kompanija (TEPCO) koja upravlja Fukušimom saopštila je da će krajem naredne godine biti popunjeni kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode, a premijer Japana Jošihide Suga ocenio je da je ispuštanje zagađene vode u Tihi okean "najrealističnija i neizbežna opcija".

Stručnjaci TEPKO i vlade Japana su saopštili da se iz radioaktivne vode ne može odstraniti jedino tritium koji, kako je navedeno, u malim količinama nije štetan po životnu okolinu i zdravlje ljudi, ali se nivo svih ostalih radioaktivnih materijala u vodi mogu smanjiti na dozvoljeni nivo.

Neki naučnici su upozorili da nisu poznati dugoročni štetni efekti ispuštanja velikih količina radioaktivne vode u more na živi morski svet.

Iz TEPCO je potvrđeno da kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode iznose 1,37 miliona tona, kao i da će oni biti puni do jeseni 2022. godine.

SAD podržavaju odluku Japana o zagađenoj vodi iz Fukušime

 

Američka administracija izrazila je danas podršku odluci vlade Japana da ispusti kontaminiranu, radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean, uz ocenu da je takva odluka u skladu sa globalnim bezbednosnim standardima.

- Vlada Japana je postupila transparentno u donošenju ove odluke - saopšteno je iz Stejt departmenta, prenosi Rojters.

Video: Dan koji čovečanstvo treba da slavi kao drugi rođendan

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    13. april 2021 | 12:39

    Pa i da se smanjuje radioaktivni materijali to ne vredi ništa, svaki atom koji se izliva u pacific ostane tamo na štetu morskog sveta, meni je ovo katastrofalno nisu naucili od tschernobyla ništa, gde su sada Greenpeace i ostale organizacije!!

  • Stefan

    13. april 2021 | 10:07

    Kakvi kreteni, umesto da plate kaznu celom svetu za svoju nuklearnu katastrofu, oni još nastavljaju sa trovanjem

  • nikolas

    13. april 2021 | 08:26

    AMERI PODRZAVAJU DEPOPULIZACIJU JAPANA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA