Iran odlučio da obogati uranijum do 60 odsto, samo dan pošto je optužio Izrael za napad

Glavni iranski nuklearni pregovarač Abas Arakči rekao je da će Iran, osim obogaćivanja uranijuma, instalirati još 1.000 centrifuga u Natancu, nuklearnom postrojenju u kojem je u nedelju došlo do incidenta

  • 0
Natanz Netanc Iran nuklearno postrojenje kompleks

Postrojenje u Iranu, Foto: Tanjug/AP

Iran je saopštio da ce početi s obogaćivanjem uranijuma do čistoće od 60 odsto, što je najviši nivo do sada i bliže procentu potrebnom za nuklearno oružje (90 odsto).

Iran je to saopštio samo dan nakon što je Teheran optužio Izrael za sabotažu ključnog nuklearnog postrojenja.

Vest je takođe objavljena uoči nastavka razgovora u Beču, čiji cilj je oživljavanje nuklearnog sporazuma Irana i svetskih sila iz 2015. godine, a nakon što je bivši predsednik Donald Tramp povukao SAD pre tri godine.

Glavni iranski nuklearni pregovarač Abas Arakči rekao je da će Iran, osim obogaćivanja uranijuma, instalirati još 1.000 centrifuga u Natancu, nuklearnom postrojenju u kojem je u nedelju došlo do incidenta, navodi Glas Amerike, a prenosi Tanjug.

- Od večeras u Natancu počinju pripreme za obogaćivanje do 60 odsto. Uranijum te čistoće se koristi u razne medicinske svrhe - prenela je novinska agencija Fars, citirajući portparola iranske nuklearne agencija Behruza Kamalvandija.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upoznata je sa tom odlukom, rekao je Arakci iz Beča za državnu televiziju.

Portparol IAEA je sa Reuters rekao da je ta agencija "upoznata sa medijskim izveštajima i da nema komentar".

Iran i svetske sile su prošle nedelje imali konstruktivne razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma, čija ograničenja na obogaćivanje uranijuma je Teheran počeo da krši posle odluke Trampove administracije o uvodenju oštrih sankcija.

Prema dogovoru, Iran može da obogaćuje uranijum do čistoće od 3,67 odsto.

Međutim, Teheran je prethodnih meseci podigao taj nivo do 20 procenata, istovremeno odbacujući optužbe da želi da razvije nuklearno oružje i tvrdeći da razvija nuklearnu tehnologiju u civilne svrhe - za medicinu ili energetiku.

Zapadne obaveštajne agencije veruju da je Iran imao tajni program za razvoj nuklearnog oružja od kojeg je odustao 2003. godine, mada Izrael veruje da je on nastavljen u određenom obliku, dok iransku nuklearnu aktivnost smatra egzistencijalnom pretnjom.

Razgovori o iranskom nuklearnom sporazumu se nastavljaju u četvrtak, a predsednik SAD Džo Bajden je ranije rekao da Teheran mora da poštuje sva ograničenja na obogaćivanje uranijuma pre nego što se Vašington vrati dogovoru.

Video: Iran: Snimci iz vazduha nakon pada aviona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA