Predsednik Brazila pod istragom zbog odnosa prema pandemiji: Za koronu govorio da je "mali grip"

Istraga o postupanju federalnih vlasti tokom pandemije mogla bi paralelno da bude vođena sa istragom o raspodeli federalnih sredstava lokalnim samoupravama

  • 2
Jair Bolsonaro, Žair Bolsonaro Foto: Tanjug/AP

Brazilski Senat pokrenuo je istragu o načinu na koji se predsednik Žair Bolsonaro odnosio prema epidemiji korona virusa. Istraga bi mogla da otvori mnoga pitanja, uključujući i mogućnost da se Bolsonaro optuži za kršenje zakona.

Lider većine u Senatu Rodrigo Pačeko izjavio je da bi kongresna istraga o postupanju federalnih vlasti tokom pandemije mogla paralelno da bude vođena sa istragom o raspodeli federalnih sredstava lokalnim samoupravama, prenosi Rojters.

Bolsonaro je kritikovan zbog svog odnosa prema pandemiji virusa, za koga je na početku kazao da je "mali grip" i od početka ignorisao savete zdravstvenih stručnjaka da maske treba da se nose, a poštuju mere zaključavanja.

Za ranije pokušaje da se pokrene istraga protiv njega, Bolsonaro je okrivio poslanike, međutim Vrhovni sud je prošle nedelje presudio da dovoljan broj senatora podržava istragu i da ona može da se pokrene.

Zbog širenja novog, zaraznijeg i smrtonosnijeg soja korona virusa poznatog kao P1 ili "brazilski soj", medicinske ustanove u mnogim delovima Brazila su dovedene do "ivice pucanja sistema".

Medicinski stručnjaci već nedeljama zahtevaju uvođenje lokdauna na teritoriji cele zemlje zbog porasta broja zaraženih, kao i onih koji imaju najtežu kliničku sliku. Iako je zemlja u vrhu liste po broju preminulih, od početka epidemije Brazil nijednom nije bio u potpunom lokdaunu. Ove restriktivne mere bile su uvedene u pojedinim delovima zemlje i prema oceni stručnjaka imale su pozitivan učinak.

Samo u toku jučerašnjeg dana u Brazilu je priminulo još 3.808 kovid pacijenata, a od početka pandemije više od 358 hiljada.

I pored ovih zastrašujućih brojki u nejvećim gradovima Brazila ublažene su mere pa su tako u Sao Paolu otvorene škole, dok je Rijo dozvolio otvaranje bašti i kafića.  Čak je i Kancelarija Ujedinjenih nacija u Brazilu zatražila od vlasti da se uvedu ograničenja kretanja, upozoravajući da povećanje stope smrtnosti i odsustvo nacionalnog plana vode zemlju u katastrofu.

Video: Kopanje masovnih grobnica ne jenjava: Prizori od kojih se cepa srce

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Obrad

    14. april 2021 | 11:05

    Hoće li se kod nas pokrenuti istraga zbog sledećih izjava i dela i zašto ne: 1. Da je ovaj virus najsmešniji u istoriji 2. Da se ide slobodno u kupovinu u Milano 3. Da treba da ga lečimo čašicom rakije 4. Da možemo da napravimo vakcinu za par dana 5. Da smo, još u junu, pobedili koronu 6. Da se organizuju predizborni mitinzi, izbori i utakmice u junu 7. Da imamo između par stotina i par hiljada respiratora, u zavisnosti od inspiracije govornika 8. Da se objavljuju lažni podaci o zaraženim i umrlim, što je potvrdio i član kriznog štaba 9. Da se već godinama, preko Republičkog zavoda za tržište rada, regrutuju i šalju naši medicinski radnici za rad u Nemačkoj 10. Da su isključivo krivi, redom: povratnici iz inostranstva, omladina, opozicija (koja opozicija, gde ih vide?!), stranci, Crnogorci, Hrvati, novinari, demonstranti, itd. 11. Da se "hitne" sednice zakazuju u "hitnom" roku od 3, 4 dana, potom mere saopštavaju "hitno" u roku od par dana, a zvanično uvode "hitno" i više od 7 dana od zakazivanja "hitnih" sednica 12. Da jedan član kriznog štaba kaže da se kriva zaravnjuje, a drugi da se epidemija rasplamsava, u istom danu 13. Da se narod tamniči po 5 dana na 50 zaraženih dnevno, a kladionice da se ne zatvaraju ni na 4.000 zaraženih i 40 preminulih dnevno. 14. Da se gospoda šetaju, čak i vakcinišu bez maske, derneče i terevenče po eksluzivnim lokalima, dok marod rasteruju kao ovce.

  • Čašica rakije za najsmešniji virus

    14. april 2021 | 10:57

    Au, pa ovde bi pala hiljadugodišnja robija... Da nam ne oteše državu i ne napraviše od nje privatno preduzeće u porodičnom vlasništvu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA