Italijanski političari osuđeni zbog korupcije dobili premije vredne više hiljada evra

Obojica "bivših" političara primaju redovno svoje penzije, a od sada i parlamentarni dodatak od 7.000, odnosno 5.000 evra

  • 0
Novac

Traženje investitora! Na nekoj od brojih platformi za grupno finansiranja, pronađite veliki broj manjih investitora, ljudi koji su spremni da vam pomognu u ostvarivanju ideje. Foto: Shutterstock

Komisija italijanskog senata donela je odluku da se dvojici bivših senatora, pravosnažno osuđenih na višegodišnje zatvorske kazne, vrati mesečni dodatak u iznosu od nekoliko hiljada evra.

Jedan od korumpiranih i osuđenih je nekadašnji predsednik regije Lombardija Roberto Formigoni.

On je pravosnažno osuđen zbog višemilionske korupcije, a mediji ga često navode kao glavnog krivca za katastrofalnu situaciju u zdravstvu Lombardije, koja je zbog preterane privatizacije pokazala sve svoje slabosti i nedostatke u vreme pandemije kovida-19.

Drugi je takođe bivši predsednik regije Abruco i sindikalni vođa, Otavijano Del Turko, takođe osuđen zbog korpucije i mita.

Obojica "bivših" primaju redovno svoje penzije, a od sada i parlamentarni dodatak od 7.000, odnosno 5.000 evra.

Prema italijanskim zakonima, članovi parlamenta koji su pravosnažno osuđeni na zatvorske kazne nemaju pravo na takozvani "vitalicijo", to jest mesečni dodatak na ime svog mandata u parlamentu.

Međutim, u ova dva slučaja senatska komisija koja odlučuje da li bivši parlamentarac ima pravo na mesečnu naknadu ili ne, našla je "rupu" u zakonu i donela za njih pozitivnu odluku.

Vest prenose svi mediji, na društvenim mrežama građani ogorčeno protestuju, a bune se i parlamentarci iz Pokreta pet zvezdica, koji je svoj ulazak u politiku i osvajanje glasova birača, zasnovao na borbi protiv privilegija političke kaste.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA