≫ 

Kome će biti omogućeno da na sahrani princa Filipa sedi blizu kraljice, a nisu članovi porodice?

Princ Filip biće sahranjen u subotu, a detalji njegove sahrane biće poznati sutra

  • 0
Kraljica Elizabeta

Foto: Tanjug/AP

Kraljica Elizabeta Druga će nositi masku i najverovatnije sedeti odvojeno od ostataka porodice na sahrani svog supruga princa Filipa, zbog strogih epidemioloških mera koje su na snazi u Velikoj Britaniji

Britanske vlasti najavile su da će svi koji budu prisustvovali sahrani morati da nose maske u zatvorenom prostoru. Pored maski, članovi porodice i najuži prijatelji preminulog princa moraće da poštuju i fizičko rastojanje od dva metara.

Međutim, 94-godišnja kraljica sedeće sama tokom sahrane svog supruga, odvojena od ostatka porodice. Najuži članovi kraljevske porodice sedeće podeljeni na osnovu domaćinstva iz kojih dolaze u okviru kraljevske porodice.

Portparol Bakingemske palate je u izjavi za britanski Telegraf rekao da će se tokom službe poštovati sve epidemiološke mere. Opelo će biti održano u subotu u kapeli u Vindzoru, a ostali detalji u vezi sahrane biće saopšteni sutra.

Prema pisanju Dailymail-a, jedina osoba koja bi mogla da sedi pored kraljice je lični sekretar preminulog vojvode Arči Miler-Bekvel. On će biti među 30 osoba kojima je domogućeno da prisustvuju opelu. Pošto je on član najužeg kruga kraljičinog domaćinstva, postoji mogućnost da će jedino njemu biti dozvoljeno da sedi blizu kraljice.

Iako je nakon smrti princa Filipa, kraljevska porodica najavila dvonedeljnu žalost, kraljica je ipak juče bila domaćin ceremonije odlaska u penziju prvog čoveka dvorske službe, koji rukovodi poslovima kraljevske porodice i dvora i tradicionalno nosi plemićku titulu grofa do odlaska u penziju, kada postaje lord Čembrlen. Penzionisani lord bio je na najvišoj oficirskoj poziciji u kraljičinom domaćinstvu, a zadužen je i za organizaciju prinčeve sahrane, odnosno sprovođenje operacije poznate kao Četvrti most.

Podsetimo, mnogi članovi kraljevske porodice, ali i njegovi prijatelji proteklih dana, dirljivim rečima opraštaju se od preminulog vojvode od Edinburga.

Princ Vilijam je u svom obraćanju rekao da će mu jako nedostajati njegov deda, zahvalan mu je na svim momentima koje je njegova porodica provela sa njim, a na kraju mu je i obećao da će nastaviti da podržava kraljicu u godinama koje slede.

Vojvodin sin princ Endru, rekao je da je Filipovom smrću Britanija izgubila svog deku nacije, kao i da je njegova smrt bila veliki šok za sve.

Kraljičin naslenik princ Čarls, u svojoj izjavi za medije rekao je da je njegov otac izuzetno predano služio kraljici Elizabeti, kraljevskoj porodici, Velikoj Britaniji i Komonveltu, izražavajući zahvalnost za dirljive pohvale pokojnom vojvodi koje stižu sa svih strana.

Sahrana princa Filipa najavljena je za subotu, a kraljičin suprug biće sahranjen uz najveće vojne i državne počasti.

Video: Princ Filip: Potekao sa Krfa, obnavljao Hilandar a zbog nove porodice morao je da se odrekne svega

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA