≫ 

Umro Berni Medof, čovek koji je izveo prevaru tešku 65 milijardi dolara

Preminuo je u zatvorskoj bolnici u Severnoj Karolini

  • 3
Bernie Madoff Berni Medof

Foto: Tanjug/AP

Berni Medof, koga je Poncijeva šema vredna 65 milijardi dolara učinila jednim od najomraženijih kriminalaca i uništila čak i njegovu porodicu, preminuo je u 82. godini u Severnoj Karolini, gde je služio kaznu zatvora od 150 godina.

Medof je kreirao najveću investicijsku prevaru u istoriji SAD, Poncijevu šemu koja je od desetina hiljada ljudi otela čak 65 milijardi dolara.

On je služio 150-godišnju kaznu u saveznom zatvorskom centru u Batneru u Severnoj Karolini, a boravio je u zatvorskoj bolnici gde se lečio zbog, kako je njegov advokat nazvao, terminalne bolesti bubrega.

AP je preneo da je kralj prevare umro prirodnom smrću.

Medof je bio predsednik njujorške elektronske berze "Nasdak", a svoje berzanske klijente je oštetio za milijarde dolara.

Njegova epska prevara sa deonicama, koja je izašla na videlo usred globalne finansijske krize krajem 2000-ih i koja je i dalje najveća u istoriji Vol Strita, ostavila je za sobom više od 37 000 žrtava u 136 zemalja.

Uhapšen je 11. decembra 2008. godine nakon što su ga policiji predala njegova dva sina, a krivicu je priznao 2009. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    14. april 2021 | 17:34

    Posle njega eno je ona Ruja Ignatova-one coin prevara... nestala sa milijardama. Prijatan dan biznismeni ...

  • Pobor

    14. april 2021 | 17:46

    Kako ce dosluziti razliku do 150 godina?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA