EK planira da zabrani korišćenje veštačke inteligencije za nadzor ljudi

U dokumentu u koji je novinska agencija "Reuters" imala uvid predlažu se pravila koja uključuju zaštitne mere i prethodno odobrenje za upotrebu veštačke inteligencije (AI) u aplikacijama za koje se smatra da su visoko rizične i da mogu uticati na zdravlje, bezbednost, osnovna prava i slobodu ljudi

  • 0
Veštačka inteligencija

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija (EK) planira da zabrani upotrebu veštačke inteligencije za praćenje ljudi i procenu njihovog ponašanja, a nacrtom uredbe koja će biti objavljena sledeće nedelje za kompanije koje budu kršile ova pravila kazne bi mogle da iznose i do četiri odsto godišnjeg prometa.

U dokumentu u koji je novinska agencija "Reuters" imala uvid predlažu se pravila koja uključuju zaštitne mere i prethodno odobrenje za upotrebu veštačke inteligencije (AI) u aplikacijama za koje se smatra da su visoko rizične i da mogu uticati na zdravlje, bezbednost, osnovna prava i slobodu ljudi.

Agencija navodi da kao deo nacrta Uredbe o evropskom pristupu veštačkoj inteligenciji, izvršna vlast EU predlaže zabranu AI tehnologija koje se koriste za neselektivni nadzor koji se generalizovano primenjuje na sva fizička lica bez razlike, ali i da se takve zabrane neće primenjivati na vlade i javne vlasti EU kada se sprovode u cilju zaštite javne bezbednosti, prenosi Tanjug.

"Reuters" prenosi da su novčane kazne prema predlogu Uredbe rezervisane za kompanije koje razvijaju i prodaju zabranjene aplikacije za AI, pružaju lažne podatake vlastima ili ne žele da sarađuju sa njima.

Evropska komesarka za zaštitu konkurencije i i digitalnu politiku EU Margret Vestager predstaviće predlog Uredbe 21. aprila, a do tada je tekst i dalje podložan promenama, navodi agencija.

Video: Italijani silovali pijanu Britanku, pa čestitali jedan drugom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA