≫ 

Bajden i zvanično okončava "najduži američki rat": "Ispratili smo Osamu bin Ladena do vrata pakla"

Kako je rekao tokom govora, posle napada na Njujork 2001. godine, "američke snage su otišle u Avganistan kako bi se obračunale sa Al-Kaidom"

  • 16
Džo Bajden

Foto: Printscreen/Youtube/WSLS 10

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden danas je zvanično saopštio odluku o povlačenju američkih snaga iz Avganistana do 11. septembra, odnosno do 20-godišnjice terorističkog napada na Njujork.-

- Ja sam četvrti predsednik SAD koji je komandovao našim trupama u Avganistanu. Dva su bila iz redova Republikanaca, dvojica iz redova Demokrata. Ne želim da ovu odgovornost prenesem na petog. Došao sam do zaključka da je vreme da se okonča najduži američki rat. Vreme je da se američke trupe vrate kući - izjavio je Bajden tokom obraćanja naciji iz Ruzveltove sobe u Beloj kući.

Kako je rekao, ovim će biti okončan "najduži američki rat", a od 1. maja počeće poslednje povlačenje.

- Nećemo žuriti prilikom povlačenja snaga. Uradićemo to odgovorno i bezbedno, i u punoj saradnji sa našim partnerima i saveznicima koji sada imaju više trupa u Avganistanu nego mi. Talibani bi trebalo da znaju da ako nas napadnu dok se povlačimo, branićemo sebe i naše partnere svim sredstvima koja su nam na raspolaganju - rekao je on.

Kako je istakao tokom govora, posle napada na Njujork 2001. godine, američke snage su otišle u Avganistan kako bi se obračunale sa Al-Kaidom.

- Otišli smo u Avganistan zbog užasnog napada koji se dogodio pre 20 godina. To ne može da objasni zašto bismo ostali tamo u 2021. godini - izjavio je američki predsednik.

Bajden je kazao da je pričao sa nekadašnjim predsednikom Džordžom Bušom Mlađim i rekao mu za njegovu odluku da počne sa povlačenjem trupa iz Avganistana u maju.

- Tokom godina smo imali mnoga neslaganja u vezi sa politikom, ali smo u potpunosti ujedinjeni u poštovanju i podršci hrabrosti i integritetu muškaraca i žena koji služe Vojsci SAD - rekao je Bajden.

Drugi prioriteti i Kina

 

Bajden je objasnio da je vreme da se SAD posvete drugim prioritetima, koji uključuju situaciju sa Kinom, kao i jačanje globalne komunikacije kako bi se spremili pandemije u budućnosti.

- Umesto da se vratimo ratu sa Talibanima, moramo da se fokusiramo na izazove koje su pred nama. Moramo da pratimo i prekinemo terorističke mreže i operacije koje se prostiru daleko van Avganistana posle napada 11. septembra. Moramo podržati američku poziciju u nadmetanju sa sve sa pouzdanijom Kinom - dodao je on.

- Ispratili smo Osamu bin Ladena do vrata pakla - kazao je on.

Zvezda Severnjača

 

Govoreći o povlačenju američkih vojnika iz Avganistana, Bajden se prisetio i njegovog pokojnog sina Boa, koji je služio u Iraku, oslovivši ga njegovom “zvezdom Severnjačom”.

- Ja sam prvi predsednik u 40 godina koji zna kako je imati dete koje služi u ratnoj zoni. Tokom procesa, prisetio sam se kako je bilo kada je moj pokojni sin Bo bio poslat u Irak. Kako sam bio ponosan na to što služi svojoj zemlji, kako je bio uporad da bude poslat sa svojom jedinicom i kakav je to imalo uticaj na njega i sve nas kod kuće - rekao je Bajden.

Video: Avganistan: NATO konvoj pogođen u Kabulu, četvoro mrtvih, devetnaestoro povređenih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    14. april 2021 | 21:39

    Koliko je amerika okupator samo ubila neduznih ljudi u tom ratu?......svugde se mesa i svugde glumi spasioce i demokrtiju a u stvari ubija i otima (naftu, zlato, novac i sve drugo sto se moze ukrasti) na sve strane sveta gde vidi da bi bilo nesto da se ukrade....

  • Milan

    14. april 2021 | 20:56

    Sad nek vide buduci saradnici imaju u vidu kako ce proci ako budu saradjivali sa vama!kad su klali srbe po bosni i na kosovu tad su bili dobri a kad su hteli svoju drogu da zadrze za sebe postali su teroristi!amerika je najodvratnija nacija u istoriji covecanstva i zelim joj kraj kakav zasluzuje

  • Z

    14. april 2021 | 20:57

    God Bless President Donald J Trump!! Tramp je bio najbolji, hvala njemu i Grenellu za sve sto su ucinili za Balkan! Cekamo Trampa 2024 da nastavi gdw je stao kao najbolji Predsednik od 1945-te ! 🇺🇸🙏🇷🇸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA