≫ 

Žena pala u nesvest na Hitrou nakon 7 sati čekanja na pasoškoj kontroli: Redovi zbog rigoroznih mera

Portparol aerodroma Lusi Morton rekla je da su velika čekanja u redovima jer je zbog trenutne situacije i strožijih graničnih pravila nemoguće koristiti eGates

  • 2
Aerodrom Hitrou Printskrin: Twitter/@maccageezer

Jedna putnica srušila se na aerodromu Hitrou u Velikoj Britaniji, nakon sedmočasovnog čekanja na pasoškoj kontroli. Na aerodromu se stvaraju redovi zbog detaljnije provere koja važi tokom pandemije korona virusa.

Iako na najvećem britanskom aerodromu radi više od 800 ljudi, broj onih koji nisu na bolovanju ili odmoru često varira zbog trenutne situacije. Portparol aerodroma Lusi Morton rekla je da su velika čekanja u redovima jer je zbog trenutne situacije i strožijih graničnih kontrola koje su na snazi nemoguće koristiti eGates.

Gužve na ovom aerodromu uznemirile su javnost nakon snimka koji se pojavio na društvenim mrežama, u kom se vidi žena kako leži na podu aerodroma, a osoblje joj pruža prvu pomoć. Osoba koja je objavila snimak tvrdi da se žena onesvestila nakon što je više od sedam sati provela u redu čekajući odobrenje za ulazak.

Putnici su navodno često stizali na aerodrom bez odgovarajuće dokumentacije. U vremenu pre pandemije ulazak u zemlju za nekog ko ima sve dokumente, ukoliko koristi eGates, trajao bi oko dva minuta. Predstavnik Sindikata imigracionih službi tvrdi da je trenutno zadržavanje putnika ukoliko imaju potrebna dokumenta pet minuta, a ukoliko nemaju svu potrebnu dokumentaciju zadržavanje može da traje i do pola sata, piše Dailymail.

Portparolka Morton kaže da vlada ima dva rešenja.

- Vlada može ili da ukloni zahtev za 100-postotnim proverama, uz sav prateći rizik po nacionalnu sigurnost od Kovid-a, ili da primora prevoznike da osiguraju da niko ne stigne u Veliku Britaniju bez poštovanja relevantnih zahteva - kaže ona.

Kris Garton, glavni službenik za rešavanje problema na londonskom aerodromu, rekao je u svom obraćanju britanskim poslanicima da situacija postaje neodrživa, jer su poslednjih dana čekanja na aerodromu između dva i šest sati.

- Počinjemo da vidimo promene u ponašanju kod nekih putnika. Ako čekate dva ili tri sata, to nije nešto što želite, čak ponekad moramo da uključimo i policijsku službu da nam pomogne - rekao je Garton.

Portparol Imigracionog sindikata objašnjava da je uveden čitav niz novih kontrola kao što je 100-postotna kontrola svih putnika, i to je očigledno stvorilo ogroman teret na policajce koji rade na granici.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova nije obezbedilo dodatne službenike. Mi smo u globalnoj zdravstvenoj pandemiji - ljudi ne bi trebalo da putuju ukoliko to nije apsolutno neophodno - izjavio je on.

On dodaje da su se granične snage osigurale da imaju odgovarajuće resurse kako bi proverili da li se putnici pridržavaju naših zdravstvenih mera.

- Redovi i vreme čekanja trenutno će biti duži, jer je od vitalnog značaja da na granici preduzmemo temeljne kontrole i zbog činjenice da neki putnici nisu ispunili potrebne uslove za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo, poput kupovine paketa za testiranje ili rezervisanja paketa na vreme.

Portparol dodaje i da je količina sredstava za obradu dokumenata putnika na granici uvek predstavljala problem, ali je pandemija koronavirusa to učinila mnogo težim nego što je bila ranije.

- Želimo da taj problem bude uklonjen što je brže moguće. To je problem danas, a postaće mnogo veći problem posle 17. maja kada je najavljeno popuštanje mera.

Garton, kao jedan od zaposlenih na aerodromu Hitrou, smatra da je rešenje da se omogući putnicima da osiguraju da im dokumentacija koja je potrebna za ulazak u Veliku Britaniju bude rešena pre nego što pođu na putovanje.

- To bi omogućilo dolaznim putnicima da brže prolaze kroz proveru kao što su ranije prolazili kroz eGate, umesto što sada moraju da stanu u red i pokazuju svoja dokumenta službeniku - dodao je Garton.

Zvanični portparol premijera Velike Britanije branio je policijske snage zaposlene na aerodromu, rekavši da oni vrše temeljne provere svakog pristiglog putnika, što je i pristup koji javnost očekuje od njih.

Dodao je da će vlada osigurati da tamo postoje „dovoljne mere i raspoloživi resursi“ kada se obnove međunarodna putovanja.

- Bez obzira na nove mere koje će važiti najranije od 17. maja, postarićemo se da tamo do tada postoje i raspoloživi resursi za proveru - rekao je portparol premijera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA