≫ 

Zdravstveni sistem u Brazilu ostaje bez lekova: Moraju da intubiraju pacijente bez sedativa

Medicinski radnici razređuju sedative kako bi im zalihe trajale duže

  • 2
Brazil koronavirus vakcinacija Foto: Tanjug/AP

U izveštajima koji se pojavljuju u Brazilu navodi se da su zdravstveni radnici primorani da intubiraju pacijente bez pomoći sedativa, nekoliko nedelja nakon što su bolnice i vlasti brazilskih država upozorile da zdravstveni sistem ostaje bez ključnih lekova i pomagala.

Lekar iz bolnice "Albert Švajcer" u Rio de Žaneiru rekao je danas za Asošiejted pres da već danima zdravstveni radnici razređuju sedative kako bi im zalihe trajale duže.

Kada ostanu bez sedativa, medicinske sestre i lekari počinju da korsite neuromišićne blokatore i vezuju pacijente za krevete, dodao je lekar, koji nije želeo da otkriva ime.

- Možete lako da opustite mišiće, ali nemamo sedative. Neki pacijenti pokušaju da govore, da se opiru. Svesni su - izjavio je neimenovani lekar.

Nedostatak medicinske opreme je najnoviji problem u Brazilu koji se suočava s teškim posledicama pandemije kovid-19, a broj preminulih na dnevnom nivou je oko 3.000, i čini četvrtinu smrtnih slučajeva na globalnom nivou, zbog čega je ova južnoamerička zemlja epicentar pandemije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA