Putin sa Savetom bezbednosti Rusije sprema odgovor za SAD

Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije Rusiji kojima je obuhvaćeno više od 30 pojedinaca i kompanija i odlučile da proteraju 10 ruskih diplomata

  • 0
Dzo Bajden, Vladimir Putin, Amerika, Rusija

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP

Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Rusije bio je posvećen recipročnom odgovoru na nove američke sankcije, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Bilo je razgovora o merama koje će biti odgovor na američke sankcije koje su uvedene našoj zemlji dan ranije, a predsednik je takođe obavestio prisutne o svojim ovonedeljnim međunarodnim telefonskim kontaktima - rekao je Peskov, prenosi TASS.

Ranije je zvaničnik Kremlja potvrdio da princip reciprociteta ostaje osnova za odgovor Moskve na sankcije koje su SAD uvele Rusiji, ali da će konačnu odluku o tome doneti predsednik Putin.

Upitan da li će Rusija da odgovori na sankcije i kada će odluka biti jasna, portparol Kremlja je rekao da "princip reciprociteta nikada nije bio prekidan u ovakvim situacijama".

- To je osnovni princip. Ali, dozvolite mi da kažem još jednom, da će sve zavisiti od odluke koje bude doneo šef države - zaključio je Peskov.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije Rusiji kojima je obuhvaćeno više od 30 pojedinaca i kompanija i odlučile da proteraju 10 ruskih diplomata.

Razlog za uvođenje novih sankcije je, kako tvrdi Vašington, mešanje Moskve u američke izbore 2020. godine i sajber napad za koji američka vlada optužuje Rusiju. Taj napad na softver kompanije Solar Vinds omogućio je hakerima da pristupe hiljadama kompanija i vladinih agencija koje taj softver koriste.

Između ostalog, sankcije zabranjuju američkim finansijskim institucijama da kupuju obveznice od Centralne banke Ruske Federacije, Nacionalnog fonda Ruske Federacije, kao i od ruskog ministarstva finansija nakon 14. juna. Zabranjeno im je i da pozajmljuju sredstva ovim institucijama.

Video: Putin zagrmeo: Apoteke podigle cene zaštitnih maski?! Oduzmite im dozvolu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA