Ovaj grad u EU zbog manjka vakcine protiv korone razmišlja da zatvori centre za masovnu imunizaciju?

- Ako se ova situacija nastavi, moraćemo da zatvorimo centre za masovnu vakcinaciju. Bez vakcina nema smisla sprovoditi tako veliku operaciju - rekao je loklani zdravstveni zvaničnik

  • 0
Kraljevska palata, Madrid, Španija Madrid, Foto: Pixabay/gefe-62

Nedostatak vakcina protiv korona virusa mogao bi da primora region Madrida da sledeće nedelje zatvori centre za masovnu imunizaciju, saopštio je danas regionalni zvaničnik za javno zdravlje.

Agencija Reuters prenosi da je Madridu, čija je administracija već dugo u sukobu sa centralnom vladom oko odgovora na pandemiju, potrebo oko 275.000 doza nedeljno, ali bi sledeće nedelje trebalo da primi samo 157.900 vakcina Fajzer i Biontek.

Region Madrida, predvođen konzervativnom liderkom Izabel Diaz Ajuso, sve vreme pandemije propisuje blaža ograničenja od ostatka Španije, a stručnjaci za javno zdravlje navode da je zbog njene odluke da barovi i restorani budu otvoreni, 14-dnevna stopa infekcija u glavnom gradu visoka.

Ta stopa je u četvrtak dostigla 349 slučajeva na 100.000 ljudi u odnosu na nacionalni prosek od 202.

- Ako se ova situacija nastavi, moraćemo da zatvorimo centre za masovnu vakcinaciju. Bez vakcina nema smisla sprovoditi tako veliku operaciju - rekao je loklani zdravstveni zvaničnik Antonio Zapatero novinarima, prenosi Tanjug.

Portparolka ministarstva zdravlja rekla je da bi serije vakcina AstraZeneke i Moderne, koje bi trebalo da budu isporučene Španiji sledeće nedelje, mogle da pomogu da se takva situacija izbegne.

Zdravstveni zvaničnici u severoistočnoj regiji Katalonije, koja tek treba da započne masovno vakcinaciju u većim mestima, rekli su takođe da tempo kampanje imunizacije zavisi od isporuka i zatražili veći broj vakcina Astrazeneke.

Video: Potresni snimak iz bolnice u Španiji: Oboleli nepokretno leže, doktori ne znaju gde će pre

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA