Demonstranti na ulicama Čikaga zbog ubistva dečaka (13): "Stop rasističkom teroru policije"

Širom Čikaga prodavnice su zatvorene nakon objavljivanja videa iz straha da bi protesti mogli da izmaknu kontroli i prerastu u rušilačko nasilje i sukobe demonstranata i snaga reda

  • 4
Čikago, ubistvo, policija, SAD

Foto: Tanjug/AP

Stotine demonstranata prodefilovale su ulicama Čikaga u znak protesta povodom policijskog ubistva 13-godišnjeg Adama Tolda poreklom iz Latinske Amerike nakon objavljivanja video snimka na kojem se vidi kako policajac puca i ubija dečaka pre dve nedelje.

Tokom mirnog marša ulicama Čikaga demonstranti su uzvikivali "Ruke u vis, ne pucaj" i "Stop rasističkom teroru policije", a u jednom trenutku su minutom ćutanja odali poštu ubijenom Toledu i izrazili podršku članovima njegove porodice koja je apelovala da protest bude miran, prenosi Rojters, piše Tanjug.

Demonstracije su počele na trgu Logan Park udaljenom oko osam kilometara od mesta na kojem je ubijen Toledo.

Na video snimku sa kamere koju je nosio policajac Erik Stilman (34) vidi se kako policija juri za Toledom i kako u 2.30 u noći 29. marta naređuje dečaku da stane.

Toledo je to i učinio i odbacio oružje koje je nosio, a policajac Stilman je tada zapucao i ubio ga.

Ovaj video je objavljen u trenutku dok rastu tenzije i u Čikagu ali i širom SAD zbog policijske brutalnosti i rasne nepravde.

Širom Čikaga prodavnice su zatvorene nakon objavljivanja videa iz straha da bi protesti mogli da izmaknu kontroli i prerastu u rušilačko nasilje i sukobe demonstranata i snaga reda.

Video: Ekstremno uznemirujući sadržaj: Muškarac preminuo od posledica mučenja policije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    17. april 2021 | 09:23

    13 godina,i bezi od policije sa oruzjem u rukama?

  • only in america

    17. april 2021 | 07:30

    kad te policajac zaustavi zbog prekrsaja ili ako imas poternicu i treba da te hapsi a ti onda pocnes da bezis ili da se suprotstavlja ili cak napadas policajca. sta policija treba da radi da ti kupi sladoled

  • pitanje

    17. april 2021 | 07:19

    kako bi bilo kada bi crnci poceli da saradjuju i slusaju naredbe policije kada ih policajac zaustavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA