Moguć motiv masovnog ubistva u Indijanopolisu verska mržnja?

Četiri pripadnika verske zajednice Sika, tri žene i muškarac, su među nastradalima u pucnjavi, a najmanje jedan od pripadnika ove zajednice je ranjen

  • 1
Čikago, ubistvo, policija, SAD

Foto: Tanjug/AP

Polovina od osam radnika koje je bivši zaposleni ubio u objektu FedEx-a u američkom Indianapolisu pre nego je izvršio samoubistvo, pripadalo je verskoj zajednici Sika, koja traži da istraga utvrdi da li iza ovog zločina stoji motiv rasne ili etničke mržnje.

Rojters prenosi da je "Koalicija Sika", grupa za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Njujorku, zatražila potpunu istragu "mogućnosti predrasuda kao motiva" ubistava u FedEx-u.

Četiri pripadnika ove verske zajednice, tri žene i muškarac, su među nastradalima u pucnjavi, a najmanje još jedan Sik je ranjen, rekao je Gurinder Sing Kalsa, biznismen i lider lokalne zajednice Sika i naveo da većina zaposlenih u ovom distributivnom centru pripada ovoj religijskoj grupi.

Predstavnici vlasti su juče saopštili da je još nepoznato zbog čega je 19-godišnji Brendon Hol, koji je bio belac, izvršio smrtonosni napad u četvrtak uveče u operativnom centru FedEx-a u blizini međunarodnog aerodroma Indianapolis.

FBI je saopštio da pre nešto više od godinu dana Hol nakratko stavljen pod psihijatrijski nadzor od strane policije kada je njegova majka prijavila da on razmišlja o specifičnoj metodi "policijskog samoubistva", a tada je iz njegove kuće zaplenjena puška.

Agenti FBI-ja koji su tada razgovarli sa tinejdžerom nisu otkrili postojanje krivičnog dela, niti da kod Hola postoji "rasno motivisana ideologija nasilnog ekstremizma", rekao je Pol Kinan, specijalni agent iz kancelarije Biroa u Indianapolisu.

Rojters prenosi da je ovaj zločin samo poslednji u nizu od najmanje sedam smrtonosnih masovnih pucnjava u SAD tokom poslednjih mesec dana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    17. april 2021 | 14:30

    Samo se tamanite u Americi, Svet će imati manje problema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA