Stejt department: SAD nije ni u kakvoj vezi sa zaverama protiv Lukašenka

Zvaničnik Stejt departmenta je, komentarišući navode o privođenju advokata Jurija Zenkoviča, koji ima i beloruski i američki pasoš, zbog sumnje da je umešan u zaveru za pokušaj ubistva, rekao da će Vašington ponuditi svu neophodnu konzularnu pomoć svom državljaninu

  • 14
Alexander Lukashenko, Aleksandar Lukašenko Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države nisu ni u kakvoj vezi sa bilo kakvim zaverama protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i bilo kakve suprotne sugestije su "apsolutno netačne", izjavio je danas zvaničnik Stejt departmenta.

- Videli smo izveštaje u ruskim državnim medijima o navodnoj zaveri protiv Aleksandra Lukašenka, kao i njegove direktne tvrdnje u medijima. Bilo kakve sugestije da američka vlada stoji iza pokušaja atentata na Lukašenka ili da je umešana u njega apsolutno nisu istinite - rekao je neimenovani zvaničnik za TASS.

On je, komentarišući navode o privođenju advokata Jurija Zenkoviča, koji ima i beloruski i američki pasoš, zbog sumnje da je umešan u zaveru za pokušaj ubistva, rekao da će Vašington ponuditi svu neophodnu konzularnu pomoć svom državljaninu.

- Videli smo izveštaje o privođenju američkog državljaina u Minsku. Kad god je neki americki državljanin priveden u inostranstvu, spremni smo da pružimo sve odgovarajuće konzularne usluge - poručio je on.

Lukašenko je u subotu objavio da je privedena grupa ljudi koja je planirala da ubije njega i njegovu decu i navodno imala veze sa američkim obaveštajnim agencijama, objavila je agencija Belta na svom Telegram kanalu.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je uhapsila je dve osobe koje su planirale da sprovedu vojni puč u Belorusiji 9. maja i izvrše atentat na Lukašenka.

Uhapšeni su Aleksandar Feduta iz Belorusije i Jurij Zenkovič koji ima dvojno državljanstvo - belorusko i američko.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    18. april 2021 | 19:52

    "SAD nije ni u kakvoj vezi sa zaverama" - ТАМАН посла! Питајте Блера и екипу...

  • Febo

    18. april 2021 | 19:58

    Ma ja isto verujem da nikakve veze nemaju Ameri,Englezi i Nemci.gde bi oni

  • Sasa123

    18. april 2021 | 20:29

    Jok ja sam ha ha, dal postoji i jedan problem gde Ameri nisu umešali svoje prstice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA