Doktori zabrinuti za zdravlje ruskog opozicionog lidera: Navaljni bi mogao da umre za nekoliko dana

Četvoro doktora, uključujući i njegovu ličnu doktorku, Anastasiju Vasiljevu, pisalo je zatvorskoj upravi i zatražilo dopuštenje da hitno posete Navaljnog

  • 3
Aleksej Navaljni

Foto: Tanjug/AP/Babuskinsky District Court Press Service

Doktori koji su zaduženi za zdravlje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog kažu da bi "on mogao da umre za nekoliko dana" ako mu se ne pruži odgovarajuća nega.

Doktori kažu da Navaljnijevi poslednji nalazi krvi ukazuju na to da bi svakog trenutka mogao da umre od srčanog udara ili otkazivanja bubrega, prenosi BBC.

Navaljni štrajkuje glađu već 19 dana kako bi dobio odgovarajuće lekove za akutnu bol u leđima i utrnulost nogu.

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin kaže da "neće dopustiti da Navaljni umre u zatvoru, ali da se ponaša kao huligan". Putinov kritičar završio je u zatvoru u februaru.

Četvoro doktora, uključujući i njegovu ličnu doktorku, Anastasiju Vasiljevu, pisalo je zatvorskoj upravi i zatražilo dopuštenje da hitno posete Navaljnog.

Lekari u pismu, koje je dr Vasiljeva objavila na Tviteru, navode da su nivoi kalijumu u krvi Navaljnog postali kritični.

 

- To znači oslabljenu bubrežnu funkciju i da se ozbiljni problemi sa srcem mogu dogoditi u bilo kojem trenutku - naveli su.

Aleksej Navaljni

Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi, nivo kalijuma u krvi viši od 6.0 mmol po litri obično zahteva hitan tretman. Navodno, Navaljnijeve vrednosti iznose oko 7.1, prema podacima koje su lekarima dostavili njegovi advokati.

Kelin je optužio opozicionara da "želi da privuče pažnju" žaleći se "jedan dan da ga boli leva ruka, a drugi leva noga".

- Kada bi se ponašao normalno, imao bi izgleda da bude pušten ranije - rekao je.

Vašington je u nedelju upozorio da će biti posledica za Rusiju ako Navaljni umre, a o tom slučaju razgovaraće i ministri spoljnih poslova EU na sastanku u ponedeljak.

Lekari bliski Navaljnom rekli su u subotu da se boje da će mu "svakoga časa" otkazati srce.

Navaljni se u januaru vratio u Rusiju nakon petomesečnog oporavka u Nemačkoj od trovanja, za šta optužuje Kremlj.

Navaljni je osuđen na dve i po godine zatvora u starom slučaju vezanom za prevaru koji odbacuje kao politički motivisan.

Video: Navaljnom izrečena kazna zatvora: Tokom izricanja presude Aleksej se smeškao i poslao srce svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    19. april 2021 | 10:53

    Ti sam hoces da rusis Putina? Nemoguce sto se zamalacujes covece, sta dobijas na kraju? Postajes jos jedan neuspesni opusak Amerike i placas svojom glavom, a nista nisi uradio. Jedi odsluzi kaznu sta si zaradio, zaradio si neces biti ni Cegevara niti neko koga ce istorija pamtiti, jednostavno je tako i pomiris se sa tim.

  • dg

    19. april 2021 | 10:50

    što se zdravlja tiče, koji ishod očekuješ ako štrajkuješ glađu?

  • Dejan

    19. april 2021 | 12:36

    Ma njega treba da pojede noc bice price par dana i da se zavrsi ta tema

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA