Rusi osumnjičeni da su otrovali Skripala povezani i sa eksplozijom u Češkoj

Češka policija povezala je fotografije osumnjičenih za eksploziju s dvojicom optuženih u Britaniji za trovanje u Soslberiju

  • 4
Alexander Petrov, Ruslan Boshirov Foto: Tanjug/AP/Metropolitan Police

Dvojica Rusa osumnjičenih da su otrovali dvostrukog agenta Sergeja Skripala 2018. u Velikoj Britaniji povezani su i sa eksplozijom u skladištu oružja u Češkoj 2014. godine.

Dokazi povezuju eksploziju u 2014. godini, u kojoj su poginule dve osobe i pokušaj trovanja u Bugarskoj sa ruskom vojnom obaveštajnoj službom - GRU, prenosi BBC.

Evropske obaveštajne agencije veruju da je jedinica GRU 29155 zadužena za sabotažu, subverziju i atentat, dok ruska vlada kažu da su ove tvrdnje neosnovane i apsurdne.

Češke vlasti rekle su da proteruju 18 ruskih diplomata za koje se veruje da su obaveštajni operativci u znak odmazde za eksploziju, koja je ubila dve osobe.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je da je zemlja morala da reaguje na otkrića koja vezuju eksploziju za GRU.

Spomenuta eksplozija, koja se desila 16. oktobra 2014. godine, uništila je skladište municije u šumi u mestu Vrbetice u Češkoj Republici.

Tom prilikom, popucali su prozori u obližnjim zgradama, a lokalne škole su evakuisane, dok su vozila hitne pomoći žurila na mesto događaja. Posmrtni ostaci dvojice muškaraca (56 i 69 godina) koji su radili na tom mestu pronađeni su više od mesec kasnije.

Pretpostavljalo se da je eksplozija bila nesreća, međutim, mukotrpan detektivski rad čeških vlasti pokazao je prstom na Moskvu i jedinicu 29155 ruske obaveštajne agencije GRU.

Češka policija identifikovala je dvojicu osumnjičenih u vezi s eksplozijom Aleksandra Miškina i Anatolija Čepigova, koji su takođe optuženi za umešanost u trovanje u Solsberiju 2018. godine.

Sergej Skripal, bivši dvostruki ruski agent, i njegova ćerka Julija otrovani su u Engleskoj, dok je Dovna Sturdžesa mesecima kasnije ubio otrov novičok iz odbačene bočice parfema.

Istražno mesto Bellingcat identifikovalo je osumnjičene iz Solsberija Ruslana Boširova kao Anatolija Čepigu, a Aleksandra Petrova kao Aleksandra Miškina, obojicu službenika GRU-a.

Češka policija povezala je fotografije osumnjičenih za eksploziju s dvojicom optuženih u Britaniji za trovanje u Soslberiju. Identifikovani su putem fotografija pasoša poslatih imejlom Imex Grupi, kompaniji koja je upravljala skladištem.

U imejlu se tražilo da dva muškarca iz Nacionalne garde Tadžikistana dobiju pristup mestu radi inspekcijskog uvida. Skenirani su njihovi pasoši, a rečeno je da su muškarci Ruslan Tabarov iz Tadžikistana i Nikolaj Popa, državljanin Moldavije.

Fotografije na pasošima podudaraju se s fotografijama dvojice muškaraca koje je Britanija optužila za trovanje u Solbesriju. Muškarci su 13. oktobra rezervisali smeštaj u Ostravi, u blizini skladišta municije, i planirali su da ostanu do 17. oktobra.

Eksplozija se dogodila 16. i tog dana oni su se uputili u Austriju kako bi s bečkog aerodroma krenuli u Moskvu. Čini se da vlasti ne znaju tačno kako je skladište uništeno. Američki Stejt Department rekao je da stoji uz Češku u "čvrstom odgovoru protiv ruskih subverzivnih akcija na češkom tlu".

Ranije ove sedmice Sjedinjene Američke Države su proterale 10 ruskih diplomata i uvele sankcije kao odgovor na hakovanje "SolarWinds" prošle godine, pritisak na Ukrajinu i mešanje u američke izbore 2020. godine.

Rusija proteruje 20 čeških diplomata

Rusija je juče progasila 20 zaposlenih u češkoj ambadsadi u Moskvi personama non grata, kao odgovor na proterivanje 18 ruskih diplomata iz Češke, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju koje je prenela agencija Tas s navodi se da je češki ambasador u Rusiji Vitežslav Pivonka informisan da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno nepoželjnim i da im je ostavljan rok do kraja današnjeg dana da napuste Rusiju.

Ambasador Pivonka je ranije juče pozvan na razgovor u rusko Ministasrtvo spoljnih poslova povodom proterivanja 18 ruskih diplomata, koje su česke vlasti optužile da rade za specijalne ruske vojne obaveštajne službe.

Češki zvaničnici tvrde da su osamnaestorica ruskih diplomata bili umešani u operaciju ruske vojne obaveštajne službe 2014. godine kada je podmetnuta eksplozija u skladište municije u mestu Vrbetice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dg

    19. april 2021 | 11:44

    Zašto ova priča ne pije vode je to što ako su zaista bili špijuni, i ako su bili provaljeni u Engleskoj, to zanimanje je za njih gotovo. Špijun koji je javno provaljen ne nastavlja radit kao špijun samo na novom zadatku.

  • True

    19. april 2021 | 11:48

    Vidjeni su u Pesti sa atomskom bombom u dzepu.

  • hogar

    19. april 2021 | 12:00

    kp ovo vise veruje odmah kod psihologa.... ako su jednom otkriveni vise se ne upotrebljavaju takvi agenti..... ovim Nato hoce da pokrije svoje subverzivne metode i radnje koje primenjuje prema Moskvi....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA