≫ 

Ako planirate u Grčku, ovo morate da znate: Šta sve radi, gde su maske obavezne, a gde zakazivanje

Grčka je od novembra u lokdaunu, nacionalni policijski čas traje od 19 sati do 5 ujutru, ali sada počinje dva sata kasnije vikendom

  • 13
Vakcina testovi koronavirus Atina Grčka Foto: Tanjug/AP

Grčka od sutra otvara granice za turiste iz zemalja Evropske Unije i još pet zemalja, među kojima je i Srbija. Ukoliko planirate da odmah krenete put mora, treba da znate koje mere trenutno važe u Grčkoj i kakva je situacija sa korona virusom.

Kao i zemlje širom sveta, Grčka je pooštravala i ublažavala mere u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Kako se bliži turistička i letnja sezova, granice se polako otvaraju pod određenim uslovima, ali u Grčkoj su i dalje na snazi pojedine mere kako bi se sprečilo širenje infekcije.

Kakva je situacija sa koronom?

Grčka je izdržala kovid oluju bolje od mnogih evropskih zemalja, ali su nagli porasti doveli do mera zaključavanja širom zemlje.

U međuvremenu su ublažene neke kovid mere, pa je tako od 3. aprila putovanje između prefektura dozvoljeno samo vikendima. Otvoreni su i frizerski saloni ali samo uz zakazivanje.

I brojna arheološka mesta, uključujući Akropolj u Atini, ponovo su otvorena.

Grčka je od novembra u lokdaunu, nacionalni policijski čas traje od 19 sati do 5 ujutru, ali sada počinje dva sata kasnije vikendom.

Neesencijalne prodavnice su zatvorene, ali je 31. marta najavljeno olakšavanje mera koje se odnose na male prodavnice, a posete kupaca dozvoljene su po dogovoru.

Maske su obavezne u javnosti, kako u zatvorenom tako i na otvorenom.

Grčka ima do 200.000 aktivnih slučajeva korona virusa, rekao je u petak vodeći zdravstveni stručnjak, dodajući da pad treba očekivati nakon 20. aprila.

Govoreći u petak za Skaj radio, Nikolaos Tzanakis, stručnjak za respiratorne bolesti, rekao je da bi pad broja kritičnih kovid pacijenata, koji se nadgledaju u jedinicama intenzivne nege, trebalo da usledi dve ili tri nedelje kasnije.

- Nadam se da će potražnja u jedinicama intenzivne nege dostići maksimum na 900 kreveta - rekao je.

Grčka je u nedelju, 18. aprila zabeležila 1.829 slučajeva korona virusa, dok je 65 osoba preminulo.

Međutim, u danima pre vikenda ti brojevi su išli i do 4.000, pa je tako u četvrtak u Grčkoj zabeleženo 3.833 novih slučajeva. Zdravstveni zvaničnici prijavili su 104 smrti, što je najviši broj u ovom talasu pandemije.Grčka je do sada zabeležila 315.273 slučajeva korona virusa, dok je 9.462 ljudi umrlo od posledice ove bolesti.

Što se tiče vakcinacije, vakcinisano je oko 7,13 posto populacije.

Restorani i kafići trenutno ne rade, a bašte restorana mogle bi da se otvore posle Uskrsa, jer se očekuje da se do maja situacija vrati u normalu, izjavio je prošle nedelje ministar za razvoj i investicije Adonis Georgijadis u intervjuu za Skaj TV.

- Restorani će se otvoriti, možda i pre turizma. Verujem da će posle Uskrsa restorani moći da se otvore ako se situacija sa pandemijom bude neometano poboljšavala - rekao je Georgijadis, prenosi grčka agencija ANA.

Ministar je, međutim, naglasio da će samo bašte restorana biti otvorene za goste.

Ukinut karantin za pojedine zemlje

Grčke vlasti ukinule su karantin za posetioce koji dolaze iz Evropske Unije, Šengen zone, Velike Britanije, SAD, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Srbije i Izraela, objavljeno je danas.

Putnici će morati da dostave dokumentaciju koja dokazuje da su završili vakcinaciju protiv korona virusa, saopštila je Uprava za civilno vazduhoplovstvo (CA) u ponedeljak.

Kao alternativu, moraće da pokažu dokaz negativnog PCR testa ne starijeg od 72 sata pre dolaska u Grčku.

Obavezni kućni testovi za zaposlene

U Grčkoj su od danas, 19. aprila kućni testovi na korona virus obavezni za veći broj zaposlenih u javnom i privatnom sektoru.

Kada je reč o javnom sektoru, testovi će biti obavezni za radnike u Civilnim servisnim centrima (KEP), opštinama, sudovima, službama za čišćenje i ljudima koji rade u službi "Pomoć u kući", javlja list Katimerini.

Grčka policija korona Foto: Tanjug/AP

U privatnom sektoru, zaposleni u maloprodaji će morati da dokažu da su negativni, kao i radnici koji rade u ugostiteljstvu, saobraćaju, turizmu, zatim frizeri, zaposleni u salonima lepote, kladionicama.

Testovi će se raditi jednom nedeljno, pre odlaska na posao i važiće sedam dana.

Poslodavcu nije dozvoljeno da pusti radnika u firmu koji se nije testirao.

Srednje škole otvorene posle pet meseci

Grčka je 12. aprila ponovo otvorila srednje škole, posle pet meseci blokade rada zbog korona virusa.

Otvaranje škola je usledilo nakon što su grčke vlasti stavile na raspolaganje kućne testove, za koje se nadaju da će pomoći u kontroli pandemije i ponovnom otvaranju ekonomije.

Učenici i nastavnici imaće obavezu da nose maske i da rade najmanje dva testa nedeljno - svakog ponedeljka i četvrtka.

Oni koji pohadaju školu moraće da nose kao dokaz negativni test na kovid-19, a testiranje je obavezno i za one koji su vakcinisani protiv virusa.

Video: Hladno vreme ili strah od korone? Mali broj turista iz Srbije krenuo put Grčke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB IN CG

    19. april 2021 | 13:10

    Znači cimanje, ništa od normalnog letovanja

  • Срб

    19. april 2021 | 13:05

    Е па срећан вам пут али на уласку у Србију обавезан карантин

  • ...

    19. april 2021 | 14:38

    Ko u aprilu letuje u Grckoj? Kod njih je sneg padao pre dve nedelje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA