≫ 

Preminuo bivši potpredsednik SAD, Volter Mondejl

Ostaće upamćen i po tome što je u svojoj kampanji nominovao Džeraldinu Feraro iz Njujorka, koja je time postala prva žena kandidat za funkciju potpredsednika SAD

  • 4
Walter Frederick

Briana Brough

Bivši potpredsednik SAD Volter Mondejl preminuo je u 93.godini u Mineapolisu, u američkoj državi Minesoti, saopštila je njegova porodica.

Mondejl je bio potpredsednik od 1977. do 1981. godine, u administraciji demokratskog predsednika Džimija Kartera, koji je za njega rekao da ga smatra najboljim potpredsednikom u istoriji SAD.

BBC prenosi da su predsednik Džo Bajden i prva dama Džil Bajden povodom smrti Mondejla izjavili da su ponosni što su mogli da jednog od najvećih patriota i funkcionera SAD nazovu svojim dragim prijateljem i mentorom.

Mondejl je bio i predsednički kandidat Demokratske stranke na izborima 1984. ali je pretrpeo težak poraz od Ronalda Reagana pošto je dobio podršku samo svoje matične države Minesote i u Vašingtonu, odnosno 13 elektorskih glasova u poređenju sa rekordnih 525 za Regana.

On će ostati upamćen i po tome što je u svojoj kampanji nominovao Džeraldinu Feraro iz Njujorka, koja je time postala prva žena kandidat za funkciju potpredsednika SAD.

Video: Bajden bukvalno srlja iz gafa u gaf: Umalo pao na stepenicama i Harisovu nazvao predsednicom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA