Nemački stručnjak: Širi se indijski soj korone, Evropu očekuje novi problem

Taj soj već je stigao u Evropu i potvrđen je u Velikoj Britaniji

  • 5
Nemačka, testiranje, testiranje na korona virus, korona virus

Foto: Tanjug/AP

Indijski soj korona virusa sve se više širi, a prema nemačkom ekspertu i političaru Socijaldemokratske partije (SPD) Karlu Lauterbahu, zbog toga bi se Evropa mogla naći pred novim problemom.

Indijski soj pod skraćenicom B.1.617 je opasna kombinacija britanskog i južnoafričkog soja.

Taj soj već je stigao u Evropu i potvrđen je u Velikoj Britaniji.

 

- Nova mutacija B1.617 se masivno širi. Pošto ona može zaobići i vakcinalnu zaštitu, Evropu očekuje problem - napisao je Lauterbah na Tviteru.

Govoreći o indijskom soju, doktorka Marija Gnjatović je za RTS izjavila da je normalno da virus mutira, jer što je više zaraženih, to će njegove promene biti češće.

Kod indijske varijante su se desile dve značajne promene, jedna karakteristična za brazilski soj, a druga za američki, odnosno kalifornijski soj. To utiče na brzinu širenja, ali može se desiti i da uspori širenje, međutim, kod indijskog soja zabrinjava to što može da utiče na antitela - upozorila je dr Gnjatović.

Prema njenim rečima, novi indijski soj, koji se naziva još i "dupli mutant", može da utiče i na antitela.

Taj novi soj može da utiče i na antitela koja su se stvorila od vakcine i na prirodna antitela, odnosno od preležane bolesti. Dokazano je da postojeće vakcine štite od britanskog soja, a malo su lošiji rezultati kada je u pitanju južnoafrički soj - istakla je dr Gnjatović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA