U ovoj zemlji krematorijumi rade bez prestanka, broj kremacija 5 puta veći: Vlada govori drugačije

Sa punim bolnicama i nedostatkom kiseonika i lekova u ionako škripavom zdravstvenom sistemu, nekoliko većih gradova izveštava o daleko većem broju kremacija i sahranjivanja prema protokolima koronavirusa od zvaničnih broja vlasti o umrlima od kovida

  • 2
Indija krematorijum korona virus kremacija

Foto: tanjug/AP

U jednom krematorijumu u zapadnoj indijskoj državi Gudžarat peći rade toliko dugo bez pauze da su metalni delovi počeli da se tope. U drugom krematorijumu u državi Utar Pradeš broj kremacija porastao je pet puta poslednjih nedelja tokom drugog talasa korona virusa u Indiji.

- Radimo bez prestanka i sa 100 posto kapaciteta da bismo kremirali tela na vreme - rekao je Kamleš Sajlor iz grada Surat, predsednik udruženja krematorijuma u Gudžaratu, prenosi CNN.

Sa punim bolnicama i nedostatkom kiseonika i lekova u ionako škripavom zdravstvenom sistemu, nekoliko većih gradova izveštava o daleko većem broju kremacija i sahranjivanja prema protokolima koronavirusa od zvaničnih broja vlasti o umrlima od kovida.

Indija je u ponedeljak zabeležila rekordan broj dnevnih infekcija - 273.810 slučajeva i 1.619 smrti. Ukupan broj obolelih prešao je 15 miliona, što je drugi broj na svetu, odmah iza SAD.

Pouzdani podaci su u srcu svakog vladinog odgovora na pandemiju, bez kojeg planiranje slobodnih mesta u bolnicama, kiseonika i lekova postaje teško, kažu stručnjaci.

Vladini zvaničnici kažu da neslaganje u broju smrtnih slučajeva može uzrokovati nekoliko faktora, uključujući prekomernu opreznost.

Viši državni zdravstveni zvaničnik rekao je da je do povećanja broja kremacija došlo zbog kremiranja tela pomoću kovid protokola "čak i ako postoji 0,1 posto verovatnoće da je osoba pozitivna".

- U mnogim slučajevima pacijenti dođu u bolnicu u izuzetno kritičnom stanju i umiru pre nego što se testiraju, a postoje slučajevi kada se pacijenti dovode mrtvi u bolnicu, a mi ne znamo da li su pozitivni ili ne - rekao je zvaničnik.

Bramar Mukerje, profesorka biostatistike i epidemiologije sa Univerziteta u Mičigenu, rekla je da mnogi delovi Indije "poriču podatke".

- Sve je tako blatnjavo. Izgleda kao da niko ne shvata situaciju vrlo jasno - rekla je ona.

U Suratu dva krematorijuma kremirala su više od 100 tela dnevno tokom protekle nedelje, što je puno više od zvaničnih podataka grada, koji prijavljuje oko 25 smrti dnevno, prema rečima radnika.

Prašant Kabravala, koji upravlja trećim krematorijumom u gradu, odbio je da objavi broj tela, ali je rekao da su se kremiranja utrostručila u poslednjim nedeljama.

- Nikada do sada nisam video ovoliko broj tela u krematorijumima, čak ni za vreme kuge 1994. i poplava 2006 - rekao je on.

Istraživanje Mukerje o prvom talasu u Indiji zaključuje da je bilo 11 puta više infekcija nego što je prijavljeno, u skladu sa procenama iz studija u drugim zemljama. Takođe je bilo između dva i pet puta više smrtnih slučajeva nego što je prijavljeno, što je daleko više od globalnih proseka.

Rade dan i noć

 

U Laknau, prestonici države Utar Pradeš, podaci najvećeg kovid krematorijuma "Baikunthdham" pokazuju duplo više tela koja su stigla tokom šest različitih dana u aprilu u odnosu na vladine podatke o smrtnim slučajevima povezanih sa kovidom za ceo grad.

Podaci ne uzimaju u obzir drugi kovid krematorijum u gradu ili sahrane u muslimanskoj zajednici koja čini četvrtinu gradskog stanovništva.

Lokalni medij India Today izvestio je da su u dva krematorijuma u Bopalu, prestonici države Madja Pradeš, za četiri dana u aprilu kremirana 187 tela, dok zvanični broj smrtnih slučajeva stoji na pet.

Prošle nedelje su novine Sandesh iz Gudžarata izbrojala 63 tela koja su napustila kovid bolnicu kako bi se sahranila, na dan kada su vladini podaci izvestili o 20 smrti od korona virusa.

- Većina smrti nije registrovana, pa je tako nemoguće doći do tačnih podataka - zaključila je Mukerje.

Video: Kopanje masovnih grobnica ne jenjava: Prizori od kojih se cepa srce

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ARČIBALD

    20. april 2021 | 12:47

    A gde su do sad bili ti virusi ? Pa tamo je prljavština na svakom milimetru ...užas.Umirali su i ranije isto ovoliko samo što se o tome nije toliko govorilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA