Budućnost je u onome što uradimo danas!

- Imamo globalnu svest o razornim posledicama klimatskih promena, a samim tim i priliku da obnovimo našu planetu i ekonomiju - rekao je Roj

  • 0
eko lajf eko zivot ekologija biznis

Foto: Shutterstock

Danas se obeležava Dan planete Zemlje koji je ove godine posvećen mladima i obrazovanju. Škole, fakulteti i brojne organizacije i pokreti za zaštitu životne sredine širom sveta održaće predavanja i radionice sa važnim temama: održiv razvoj, reciklaža, bioplastika. Svi ovi mladi lideri imaju isti cilj a to je učiniti svet boljim mestom za život kroz podizanje svesti o značaju očuvanja planete Zemlje i značaju promene navika svakog pojedinca.

Jedan od takvih mladih lidera je i entuzijasta Roy Elal, osnivač i predsednik "Kluba za Održivi Razvoj" na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.  Klub je osnovan prošle godine i trenutno broji više od 30 članova koji aktivno rade upravo na podizanju svesti studenata, ne samo na Ekonomskom fakultetu, već i na celom Univerzitetu u Beogradu, a zatim i u celoj Srbiji. Klub je jedinstven i po tome što je ovo prvi klub koji se održava na engleskom jeziku i podržava globalizaciju kroz internacionalizam. Glavna ideja je održivi razvoj a cilj im je da postanu lideri u globalnim pozitivnim promenama.

Svet se trenutno suočava sa katastrofalnim posledicama klimatskih promena, a prilike da se Zemlja i ekonomija oporave su svuda oko nas. Svetu je potrebna transformacija i vreme je da tražimo hrabra, kreativna i inovativna rešenja. Želimo da stvorimo lidere za budućnost koji će voditi računa o svetu u kome živimo. Izračunali smo da se svake godine bace stotine hiljada plastičnih flaša, i trenutno radimo na tome da rešimo taj problem. Pomoću sredstava sakupljenih od fakulteta, postavili smo aparate za filtriranje vode. Osim toga, omogućavamo kupovinu višekratnih flašica za vodu domaće proizvodnje po pristupačnim cenama. Radimo na poboljšanju reciklaže plastike, papira i metala na fakultetu. Pokušavamo da uspostavimo saradnju sa pouzdanom organizacijom koja može da rukuje i obrađuje kante za reciklažu koje će biti postavljene po celom fakultetu. Neophodno je da svi zajedno radimo u pravcu suštinskih promena unutar naših zemalja, gradova, zajednica i porodica.- rekao je Roj Elal, osnivač i predsednik Kluba za održiv razvoj i student završne godine Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Ni pandemija korona virusa nije sprečila članove „Kluba za Održivi Razvoj“ da razvijaju projekte i dele iskustva sa vodećim multionacionalnim korporacijama o tome kako oni pristupaju ideji održivosti. Klub takođe planira pokretanje godišnje konferencije povodom Zelene nedelje („Green Week Conference“), koja će po prvi put biti održana ove godine u oktobru, i na kojoj će brojni govornici iz međunarodnih organizacija govoriti o značaju  i primeni cirkularne ekonomije. U planu je i saradnja sa više međunarodnih kompanija u okviru koje će članovi kluba biti pozvani da učestvuju u takmičenjima u rešavanju studija slučaja.

 - Promena započinje od nas i zajedno možemo preduzeti revolucionarne korake u cilju rekonstrukcije naših globalnih ekonomskih i socijalnih sistema. Sada je pravi trenutak! Imamo globalnu svest o razornim posledicama klimatskih promena, a samim tim i priliku da obnovimo našu planetu i ekonomiju. Kroz zelene poslove, zelenu tehnologiju i zeleno obrazovanje svako od nas ima ulogu u pronalaženju rešenjaporučuje Roj.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA