Rusija naredila povratak vojnika u baze nakon vežbi na granici s Ukrajinom, Kijev: Pratimo situaciju

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da će se vojnici do 1. maja vratiti u svoje baze

  • 8
Rusija vojnici vojska ruska vojska Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Rusija je naložila vrhovnoj vojnoj komandi da od sutra započne sa postupkom vraćanja trupa u njihove stalne baze u zemlji, uz obrazloženje da je uspešno završen "brzi pregled" stanja snaga na jugu i zapadu, blizu granice sa Ukrajinom, javlja ruska novinska agencija RIA.

- Verujem da su ciljevi brzog pregleda stanja vojnih snaga u potpunosti ostvareni. Trupe su pokazale svoju sposobnost da obezbede kredibilnu odbranu zemlje - izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

U skladu sa tim je, kako dodaje, odlučio da okonča aktivnosti vojnih snaga u južnom i zapadnom vojnom okrugu.

Šojgu je rekao da će se vojnici do 1. maja vratiti u svoje baze.

Nakon nadgledanja vojnih vežbi na Krimu, Šojgu je rekao i da vojska mora biti spremna da brzo odgovori u slučaju "nepovoljnog" razvoja situacije u okviru vojne vežbe NATO-a "Branilac Evrope", prenela je agencija Interfaks.

Multinacionalna vojna vežba "Branilac Evrope" je godišnja vojna vežba koju predvodi američka vojska, a za cilj ima izgradnju spremnosti i interoperabilnosti između američkih i drugih NATO vojnika, kao i drugih partnera.

Od marta do juna, više od 28.000 snaga iz 26 država izvodiće vežbe u više od 30 područja za obuku u desetak zemalja.

Ukrajina: Pratimo situaciju posle vesti da Rusija povlači snage

Ukrajinske vlasti su saopštile danas da prate situaciju u svojim istočnim regionima, nakon izveštaja da je Rusija naredila svojim oružanim snagama da se vrate u baze posle vojnih vežbi u blizini ukrajinske granice.

- Pratimo situaciju - rekao je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleh Nikolenko komentarišući izveštaje o povlačenju ruskih trupa, prenosi agencija Rojters.

Prethodno je ruska novinska agencija RIA javila da je Rusija naložila vojnoj komandi da od sutra započne sa vraćanjem trupa u njihove stalne baze u zemlji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    22. april 2021 | 16:25

    Ne moze dan da prodje da se ne govori o ratu. Kako kod nas na Balkanu, tako i u svetu. Manite se ljudi tih nebuloznih ideja i pustite narod da zivi normalnim zivotom!

  • C he

    22. april 2021 | 20:27

    Ovi Rusi se sprdaju sa zapadom😆

  • 011

    22. april 2021 | 17:46

    To je kada naredi zapad Rusija mora da se povuce i nema sta tu ipak to je veca sila ja to pozdravljam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA