UN traže od Švajcarske da vrati dve devojčice iz Sirije, koje je navodno otela njihova majka

Očevi su preko svojih advokata pisali švajcarskim parlamentarcima tražeći podršku za repatrijaciju devojčica

  • 0
Sirija, deset godina rata,  Syria 10 Years

Ratna dejstva u Siriji, Foto: Tanjug/AP

Stručnjaci Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvali su danas Švajcarsku da vrati dve sestre iz kampa na severoistoku Sirije, pet godina nakon što je devojčice navodno otela njihova majka koja se pridružila Islamskoj državi (ID).

- Dvojica očeva devojčica, koji žive u Ženevi, zatražila su od švajcarske vlade da preduzme neophodne korake za repatrijaciju njihovih ćerki, koje je zajednička majka navodno odvela na odmor u avgustu 2016. godine, ali su završile u Siriji i veruje se da su one u kampu al-Roj- saopštili su nezavisni stručnjaci UN , a prenosi Reuters.

Navedeno je i da jedna od sestara, četrnaestogodišnja devojčica, ima anemiju, i da je zadobila tešku ranu na nozi od gelera, što je zahtevalo tri operacije, a i za drugu devojčicu od osam godina se smatra da je lošeg zdravstvenog stanja.

Očevi su preko svojih advokata pisali švajcarskim parlamentarcima tražeći podršku za repatrijaciju devojčica.

Pismo advokata od 21. marta, u koje je uvid imala novinska agencija Reuters, odnosi se na odluke švajcarskih zvaničnika da majci devojčica oduzmu švajcarsko državljanstvo, istovremeno pokrećući krivični postupak protiv nje zbog otmice i pripadnosti zločinačkoj organizaciji.

- Deca ne bi trebalo da snose strašni teret prostog rođenja od pojedinaca koji su navodno pripadnici ili povezani sa određenim terorističkim grupama- smatraju stručnjaci UN-a.

Više od 60.000 ljudi, od kojih su dve trećine deca, drže se u kampovima za porodice povezane sa borcima ID u vrlo teškim uslovima, što je šef Međunarodnog komiteta Crvenog krsta nakon posete u martu opisao kao moguću humanitarnu katastrofu.

U kampovima al-Hol i al-Roj, koje vode snage sirijskih Kurda, borave državljani oko 60 zemalja koji su pobegli iz poslednjih enklava ID-a.

Švajcarska savezna vlada koja nije komentarisala još ovaj slučaj, u izjavi od 2019. godine u vezi sa „putnicima motivisanim terorizmom“ rekla je da je njen prvi cilj zaštita zemlje i da će ispitati repatrijaciju švajcarskih maloletnika od slučaja do slučaja, ali da neće aktivno intervenisati za odrasle osobe.

Video: Razoren centar za naučna istraživanja u Siriji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA