Sve manje nade za posadu nestale podmornice, strahuju da ju je smrskao pritisak

Uzrok nestanka podmornice i dalje je nepoznat

  • 1
Podmornica Indonezija Foto: Tanjug/AP

U moru nedaleko od Balija još uvek traje potraga za podmornicom koja je nestala pre dva dana.  

U podmornici su bila 53 člana posade koji, pod uslovom da su još uvek živi, imaju dovoljno kiseonika za manje od 24 sata, javlja AP. Za podmornicom će se tragati do subote u 3 ujutru, kada podmornica ostaje bez kiseonika.

Podmornica tipa KRI Nangala 402 nestala je nakon što je zatražila dozvolu za uron u dublje vode tokom vojne vežbe. Spasioci strahuju da je podmornica zaronila preduboko i da ih je to koštalo života.

U indonezijskoj mornarici kažu da očekuju da će u nestaloj podmornici, kiseonika nestati oko 3 ujutro u subotu po lokalnom vremenu.

- Danas ćemo maksimizirati svoje napore sve do sutra u 3 ujutro- rekao je portparol indonežanske vojske, general Ahmad Riad.

Za podmornicom tragaju 24 broda indonezijske mornarice, patrolni avion, pri čemu se  potraga fokusira na područje u kojem je na površini pronađena naftna mrlja nedugo nakon nestanka podmornice.

Mornarica veruje da je podmornica potonula do mnogo veće dubine nego što njen trup može da izdrži.

AP navodi kako još uvek nema dokaza da naftna mrlja potiče od nestale podmornice. Međutim, indonežanski admiral Judo Margono rekao je kako je mrlja mogla da nastane i izlivanjem goriva iz napuklog rezervoara nestale podmornice, ali da nije isključeno i da je posada ispustila gorivo prilikom pokušaja da izroni. 

Mornarica je objavila i kako veruju da je podmornica potonula do dubine od 600-700 metara, što je znatno više od dubine na kojoj njen trup može da izdrži pritisak vode (oko 200 metara), što znači da je moguće da je pritisak na toj dubini smrskao trup podmornice, piše Index.hr.

Uzrok nestanka i dalje je nepoznat. Mornarica je objavila kako bi i mogući kvar mogao da ostavi podmornicu bez mogućnosti da izroni na površinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA