≫ 

Mornar 4 godine bio zarobljen na brodu, potpuno sam: "Osećam se kao da sam izašao iz zatvora"

Njegova agonija počela je samo dva meseca nakon što se ukrcao na brod

  • 1
MOHAMMED AISHA Foto: Privatna arhiva

Mornar Mohamed Aiša gotovo je četiri godine bio zarobljen na brodu pokraj egipatske obale, a danas je oslobođen i prebačen kući u Siriju. Dugi je niz godina proživljavao situaciju koja je oštetila njegovo fizičko i mentalno zdravlje, a sve je počelo samo dva meseca nakon što se ukrcao na brod.

Na teretni brod MV Aman ukrcao se 5. maja 2017. godine, a problem je počeo u julu iste godine kada je brod zadržan u egipatskoj luci jer je istekla sigurnosna oprema i potrebni sertifikati.

Rešavanje poteškoća trebalo je da bude jednostavno, ali vlasnici u Bahreinu imali su finansijskih problema i nisu mogli da plate čak ni gorivo. Lokalni sud tada je proglasio Mohameda glavnim zapovednikom i zakonskim starateljem broda.

Mohamed, koji je rođen u sirijskoj mediteranskoj luci Tartus, rekao je kako mu nije rečeno šta zapoved znači i to je saznao tek nekoliko meseci kasnije kada su ostali pomorci počeli da napuštaju brod, piše BBC.

Četiri godine posmatrao je brodove koji su plovili pored obližnjeg Sueskog kanala. Nekoliko puta je i ugledao brod svog brata, takođe mornara. Razgovarali su telefonom, ali su bili previše udaljeni kako bi se videli.

U avgustu 2018. godine saznao je da mu je majka preminula.

- Ozbiljno sam razmišljao da okončam sebi život - rekao je.

Izuzev povremenog stražara, Mohamed je bio potpuno sam. Bio je zakonski obavezan da ostane na brodu, a za to nije bio plaćen. Morao je, kako piše The Maritime Executive, da čeka da se brod proda na aukciji.

U martu 2020. godine oluja je brod oduvala sa sidrišta. Plutao je te se potom nasukao nekoliko stotina metara od obale. Mohamed je tada morao da pliva na obalu svakih nekoliko dana, da kupi namirnice, vodu i napuni mobilni.

- Ova drama i patnja Mohameda Aiše mogla je da se izbegne da su vlasnici i stranke odgovorne za brod preuzeli svoje odgovornosti i ranije organizovali njegovu repatrijaciju - izjavio je Mohamed Aračedi iz Međunarodne federacije radnika u prometu, koji je u decembru pokrenuo Mohamedov slučaj, prenosi Vecernji.hr.

Prema Međunarodnoj organizaciji rada, širom sveta postoji više od 250 aktivnih slučajeva kada su posade prepuštene same sebi. Tokom 2020. godine zabeleženo je 85 novih takvih slučajeva, što je dvostruko više nego godinu pre.

Mohamed je, pri povratku kući, rekao da se osećao zarobljenim. Smatra da su ga egipatski zakon i vlasnici broda svojim ignorisanjem saterali u ćošak. Ipak, tvrdi kako je odlučan i dobar u svom poslu te da, nakon druženja s porodicom, želi da nastavi da radi.

- Kako se osećam? Kao da sam napokon izašao iz zatvora. Napokon ću se pridružiti porodici. Ponovo ću ih videti - poručio je na putu prema svome domu.

Video: Potonula barža u blizini Smedereva: Brodar prilikom spasavanja povređen

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA