Bela kuća istražuje "neobjašnjive zdravstvene incidente" kod zvaničnika u SAD

Zvaničnici u Vašingtonu doživeli iste simptome kao i diplomate na Kubi

  • 3
Bela kuća helikopter Foto: Tanjug/AP

Iz Bele kuće je saopšteno da se istražuju "neobjašnjivi zdravstveni incidenti" nakon izveštaja da su dvojica zvaničnika u Vašingtonu doživela iznenadne simptome slične "sindromu Havana", koji su imale američke diplomate i špijuni u inostranstvu.

Talas misterioznih oštećenja mozga, koji je započeo na Kubi 2016. godine, Nacionalna akademija naučnika smatra najverovatnije posledicom nekog oblika usmerenog energetskog uređaja, a CIA, Stejt Department i Pentagon pokrenuli su istrage.

CNN je u četvrtak javio da su dva moguća incidenta na američkom tlu deo istrage. Jedan se dogodio u novembru prošle godine u blizini Elipse, velikog ovalnog travnjaka na južnoj strani Bele kuće, gde je jednom zvaničniku Veća nacionalne sigurnosti iznenada pozlilo.

Prvo je pas dobio napad, a onda je ženi pozlilo

Drugi incident se dogodio 2019. godine. Tada je zvaničnici Bele kuće pozlilo tokom šetnje psa u predgrađu Arlingtona u Vašingtonu. O tom incidentu je prošle godine pisano u časopisu GQ.

Kako su naveli, incident se dogodio nakon što je osoblje prošlo pored parkiranog kombija, a muškarac je izašao i prošao pored zvaničnice.

- Njen pas je dobio napad, a potom i ona. Čula je jako zujanje u ušima, osetila jaku glavobolju i trnce na licu - navodi se u izveštaju.

Zvaničnici su upozorili da istrage ovih i drugih incidenata nisu donele zaključak.

- Zdravlje i dobrobit američkih javnih službenika najvažniji je prioritet za Bajdenovu administraciju. Sve prijave o zdravstvenim incidentima našeg osoblja doživljavamo izuzetno ozbiljno - rekao je portparol Bele kuće, prenosi Guardian.

Kako su naveli, Bela kuća usko sarađuje sa brojnim institucijama i agencijama kako bi se istražili neobjašnjivi zdravstveni incidenti.

Veruju da ih je napala strana sila

Simptomi sindroma Havana uključuju neobičan zvuk u ušima, koji je praćen vrtoglavicom, mučninom, jakim glavoboljama i gubitkom pamćenja, što u nekim slučajevima može trajati godinama. Postoji desetine žrtava, od kojih je većina bila na Kubi i u Kini.

Većina onih koji su to doživeli, kao i mnogi zvaničnici i stručnjaci, verovali su da ih je "napala strana sila nekim oblikom mikrotalasne energije". Ali borili su se uzalud, pre nego što je u decembru studija Nacionalne akademije nauka uverila poslodavce da su im povrede mozga rezultat napada dok su bili na zadatku.

CIA je osnovala radnu grupu u decembru, a novi direktor Vilijam Burns imenovao je visokog zvaničnika koji će koordinirati brigu o onima koji su to doživeli i istražiti poreklo napada.

Video: Prve Bajdenove reči kao novog predsednika Amerike: Pobedila je demokratija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA