Doktori i profesori menjali svoj posao za oružje: Uče da pucaju i bore se, na to ih naterao strah

Među onima koji se obučavaju za borbu protiv vojne hunte ima puno mladih ljudi, oko 24, 25 godina, od kojih su neki još na fakultetima

  • 0
Mjanmar obuka regruti etnička grupa Foto: Tanjug/AP

Desetak naoružanih regruta puzi prašnjavim putem, približavajući se svojoj meti, malom selu u džunglama Mjanmara. Scenario zasede je izmišljen, ali je pretnja zbog koje treniraju stvarna - vojna hunta koja je preuzela moć u puču 1. februara ove godine, i koja suzbija svako protivljenje svojoj vladavini.

Mnogi od ovih koji su pobegli u džunglu su članovi Pokreta za građansku neposlušnost (CDM), koji ima hiljade belih i plavih okovratnika, uključujući medicinare i nastavnike, kao i inženjere i radnike u fabrikama. Oni su napustili svoje poslove da bi poremetili ekonomiju u otporu puču.

Sada žele da znaju kako da se odbrane od vojske Mjanmara, poznate kao Tatmadav, koja nastavlja da ubija ljude na ulicama, rasporedila je raketne granate i minobacače protiv sopstvenih građana i lovi one koji se traže za hapšenje u zastrašujućim noćnim prepadima na domove, prema UN-u.

Oni su otišli u pogranične delove koje kontrolišu etničke naoružane grupe i koje se bore protiv vojske, centralne vlade i svih onih koji ruše ljudska prava i autonomiju kako bi naučili da koriste oružje, prenosi CNN.

Jedna od njih je Karen nacionalna odbrambena organizacija (KNDO), najstarija pobunjenička grupa u Mjanmaru, koja tvrdi da štiti etničku manjinu i njihovu teritoriju u jugoistočnoj Karen državi.

- Ako ih ne treniramo, ko će im pomoći? Ovo je odgovornost za zaštitu života - rekao je general Nerdah Bo Mja.

Sve nasilnija taktika koja se koristi protiv demonstranata i prolaznika dovela je do više od 760 smrtnih slučajeva, prema grupi AAPP, mada kažu da je zvanični broj umrlih daleko veći.

Prema njegovim rečima, niko od 200 ljudi koje je trenirao nije nikada do sada držao oružje, a mnogi od njih su i dalje studenti.

- Veoma su mladi, imaju oko 24, 25 godina. Među njima ima doktora, medicinskog osoblja, nastavnika, profesora - rekao je general.

Pored toga kako da rukuju oružjem, spremaju ih za fizičke poteškoće u borbi, pokazane su im tehnike prve pomoći.

KNDO nije jedina naoružana etnička grupa koja nudi obuku članovima CDM-a. Snimci iz brojnih etničkih područja prikazuju regrute kako uzvikuju slogane, kako što su "za ljude", "za našu slobodu" i "za našu nezavisnost".

Kada završe obuku, vraćaju se u svoje gradove i svoje znanje prenose kolegama demonstrantima.

Video: Instruktorka snimala svoj trening, a iza su se spremali za puč

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA