≫ 

Pojavio se snimak otetog francuskog novinara: Moli porodicu i vlast da učine sve da ga oslobode

On je nestao prošlog meseca u severnom Maliju

  • 0
Olivier Dubois Foto: Profimedia/AFP

Francuski novinar Olivije Diboa, koji je nestao prošlog meseca u severnom Maliju, gradu Gao, pojavio se danas na video snimku u kojem apeluje na vlasti da učine sve kako bi ga oslobodile od islamističkih militanata koji ga drže.

- Ja sam Olivije Diboa. Ja sam Francuz. Ja sam novinar. JNIM (Al Kaida, Severna Afrika) kidnapovao me je u Gau 8. aprila. Obraćam se svojoj porodici, prijateljima i francuskim vlastima da učine sve što je u njihovoj moći da me oslobode - rekao je Diboa u video snimku od 21 sekunde podeljenom na društvenim mrežama, prenosi Rojters.

Kako se navodi, francuski civili su odavno favorizovane mete za otmicu kriminalnih i islamističkih grupa u sušnom regionu zapadne Afrike Sahel, delom zbog percepcije da je francuska vlada spremna da plati otkupnine kako bi obezbedila njihovo puštanje.

Francuska je više puta odbila da plati otkupninu za taoce.

- Potvrđujemo nestanak g. Olivije Diboa u Maliju - navodi se u saopštenju francuskog ministarstva spoljnih poslova i dodaje da je u toku tehnička provera autentičnosti video snimka.

Malijske vlasti nisu bile odmah dostupne za komentar.

Diboa, koji izveštava za dnevnik Liberasion i Puan Afrika, prvi je francuski državljanin kojeg su džihadistički militanti u Maliju uzeli za taoca otkako je u oktobru prošle godine francuskinja Sofi Petronin oslobođena.

Islamistički militanti su više puta proglasili francuske državljane u zapadnoj Africi za mete, otkako je vojna intervencija Francuske 2013. godine oterala grupe povezane sa Al-Kaidom koje su godinu dana ranije zauzele gradove na severu Malija.

Video: Majka se hrabro izborila za svoje dete: Otmičar pokušao da joj kidnapuje kćerku u sred marketa

Video: Mama devojčice koju je oteo Malčanski berberin: Dokazala je još jednom da je ona lavica!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA