Ova država preti da postane "nova Indija": Premijer reklamirao nedokazan lek, sad moli za pomoć

Nepal ima krhk zdravstveni sistem, sa manje doktora po glavi stanovnika nego Indija, i nižu stopu vakcinacije nego njen sused

  • 0
Nepal koronavirus Foto: Tanjug/AP

U Nepalu se odvija situacija koja deluje zastrašujuće poznato. Slučajevi korona virusa vrtoglavo rastu, bolnice su preplavljene, a premijer moli za pomoć druge nacije.

Nepal sada prijavljuje oko 20 dnevnih slučajeva korona virusa na 100.000 ljudi, a sličnu cifru je Indija prijavila pre dve nedelje.

Prošlog vikenda je 44 posto slučajeva na korona virus u Nepalu bilo pozitivno, prema brojkama vlade koje je saopštila Međunarodna federacija Crvenog krsta, upozorivši na dolazeću krizu.

- Ono što se trenutno događa u Indiji je zastrašujući pregled budućnosti Nepala ako ne uspemo da zadržimo ovaj najnoviji kovid talas koji iz minuta u minut odnosi sve više života - rekao je dr Netra Prasad Timsina iz Crvenog krsta.

Brzo širenje virusa dovelo je do straha da se Nepal nalazi na ivici krize koja je razorna kao i u Indiji, ako ne i gora.

Nepal ima krhk zdravstveni sistem, sa manje doktora po glavi stanovnika nego Indija, i nižu stopu vakcinacije nego njen sused.

Masovni javni događaji, uključujući festivale, politička okupljanja i venčanja, omogućili su virusu da se širi, zajedno sa sporom akcijom vlade.

- Situacija se pogoršava iz dana u dan i u budućnosti bi mogla da izbegne kontroli - rekao je u ponedeljak dr Samir Adikari, portparol Ministarstva zdravlja i stanovništva.

Iako je Nepal pooštrio kontrolu na granicama i uveo lokdaun u najteže pogođenim regijama, uključujući i prestonicu, neki strahuju da to neće biti dovoljno za suzbijanje virusa dok se širi gradom, pa čak i toliko daleko kao što je bazni kamp Everest.

Ko je kriv za porast slučajeva u Nepalu?

Samo pre mesec dana ova himalajska nacija od 31 miliona stanovnika prijavljivala je oko 100 slučajeva dnevno. Sada beleže više od 8.600 za 24 sata.

Neki kažu da je za to kriv indijski razorni drugi talas korone koji se prelio u Nepal, jer država deli dugačku, otvorenu granicu sa svojim susedom.

Nepalci ne moraju da pokažu pasoš ili ličnu kartu da bi ušli u svoju zemlju, dok mnogi rade u Indiji, što znači da je velika frekvencija ljudi na granici. U proteklim nedeljama neki Indijci su pobegli od drugog talasa u svojoj zemlji, nadajući se da će dobiti zdravstvenu negu u Nepalu ili da će pobeći u treću zemlju.

- Veoma je teško zaustaviti mobilnost između dve zemlje - rekao je Adikari.

Nepal je proteklih dana pooštrio ova pravila, pa svako ko je testiran negativno može da ide kući, dok oni pozitivni moraju da idu u ustanovu za karantin ili bolnicu.

Međutim, neki stručnjaci smatraju da su ove mere uvedene prekasno, jer se virus već raširio zemljom, prenosi CNN.

Velika verska okupljanja, politički događaji

Nepalska kriza počela je da se gradi početkom aprila, dok je premijer zemlje Kadga Prasad Šarma Oli reklamirao još jedan nedokazani lek protiv koronavirusa.

Oli je rekao da se bolest može izlečiti ispiranjem grla lišćem guave, dodajući da su Nepalci imali jači imuni sistem zbog svakodnevnog unosa začina.

Dok je april prolazio, Nepalci su se okupljali zbog religioznih festivala kod kuće i preko granice u Indiji, gde su se Nepalci pridružili hindusima koji su se kupali u Gangu za Kumb Mela, jednom od najvećih svetskih religioznih okupljanja.

Na njemu su bili i bivši kralj Nepala Gjanendra Šah i kraljica Komal Šah, koji su primljeni u bolnicu zbog korona virusa po povratku u Nepal.

Otprilike u isto vreme hiljade Nepalaca okupilo se u prestonici kako bi proslavili veliki religiozni festival Pahan Čarhe. Drugi su otišli u obližnji grad Baktapur kako bi proslavili Bisket Jatru, iako su im vlasti naredile da to ne čine.

Kada je zemlja 24. aprila zabeležila više od 2.400 novih slučajeva, mediji su se okupili oko Olija dok je otvarao novu Daraharu, koja je zamenila toranj srušen u smrtonosnom zemljotresu 2015. godine.

Pet dana kasnije, 29. aprila, kada su se dnevni slučajevi duplirali na više od 4.800, vlada je uvela dvonedeljni karantin u prestonici.

Premijer Oli rekao je u ponedeljak da se virus proširio uprkos vladinom naporu da ga obuzda.

Izostanak vladine reakcije takođe je naljutila ljude u zemlji. Iako možda nije bilo moguće sprečiti drugi talas, stručnjaci kažu da je vlada morala da uradi više da ga kontroliše.

Krhk zdravstveni sistem

Nepal je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu i to se prenosi na njegov zdravstveni sistem.

Prema vladinom planu odgovora na kovid-19 iz prošlog maja, zemlja ima samo 1.595 kreveta na intenzivnoj nezi i 480 respiratora na oko 30 miliona ljudi.

Takođe ima i manjak doktora, sa samo 0,7 doktora na 100.000 ljudi, manje nego Indija, koja ima 0,9.

U subotu prijavljen je nedostatak kreveta u 22 od 77 distrikta u zemlji.

Prema rečima stručnjaka, situacija je već kritična, a oni upozoravaju da isto može da se dogodi svuda.

Čini se da vlada tek sada preduzima akcije, pa je tako prošle nedelje iz inostranstva naručila 20.000 boca sa kiseonikom, pošto se potražnja za medicinskim kiseonikom utrostručila.

U utorak je vojska Nepala počela da širi zdravstvene ustanove na granici sa Indijom, kako bi se pobrinula za veliki broj radnika koji se vraćaju kući.

Nepal ima dvostruko veću stopu pozitivnosti od Indije, što sugeriše da veliki broj slučajeva ostaje neotkriven.

Mediji prenose da postoje i neprijavljeni slučajevi zaraze u kampu Everest, i da ih je u proteklih nekoliko nedelja na desetine.

Na kraju, Nepal ima nisku stopu vakcinacije. Do kraja prošlog meseca, 7,2 posto stanovništva primilo je bar jednu dozu vakcine - niže od Indije, gde je oko 10 posto populacije bar delimično vakcinisano.

Vlasti preduzimaju druge mere kako bi ograničile širenje. Od 6. maja biće zabranjeni svi međunarodni letovi, rekao je Oli u televizijskom obraćanju naciji u ponedeljak. Pravila koja ograničavaju okupljanja postoje u 46 od 77 okruga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA