≫ 

Četiri policajca Flojdu prekršila ustavna prava, tvrdi porota

Flojd (46) umro je 25. maja prošle godine, nakon što ga je Šoven prikovao na zemlju držeći mu koleno na vratu

  • 0
Derek Šovin suđenje Džordž Flojd

Foto: Tanjug/AP

Velika federalna porota optužila je četiri bivša policajca u Mineapolisu uključena u hapšenje i smrt Džordža Flojda da su prekršila njegova ustavna prava dok je bio vezan i borio se za vazduh.

Bivši policajci Derek Šoven, Tu Tao i Dž Kveng se terete za kršenje Flojdovog prava da se na njega ne primenjuje prekomerna sila. Svi zajedno sa četvrtim policajcem Tomasom Lejnom optuženi su da Flojdu nisu obezbedili medicinsku negu, prenosi AP.

Šoven se po drugoj optužnici takođe tereti zbog hapšenja 14-godišnjeg dečaka 2017. godine kojem je takođe klečao na vratu.

On je prošlog meseca osuđen za ubistvo Flojda i nalazi se u Minesoti u zatvoru sa maksimalnom bezbednošću dok čeka presudu. Ostala tri bivša policajca čekaju suđenje u avgustu na slobodi.

Flojd (46) umro je 25. maja prošle godine, nakon što ga je Šoven prikovao na zemlju držeći mu koleno na vratu, iako je Flojd više puta je rekao da ne može da diše.

Video: Uzalud mu govorio da ne može da diše: Policajac klečao na vratu muškarca koji je kasnije preminuo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA