Osim korone, još jedna pošast pravi haos u Indiji: Opasna gljivica "jede" pacijente, lekari očajni

Smrtonosna infekcija gljivicama stvara dodatnu muku lekarima koji se bore da spasu živote obolelih od korona virusa

  • 1
Indija, korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Brojni oboleli od korona virusa u Indiji inficirali su se smrtonosnom gljivicom, od koje im trule udovi, a pojedini su i oslepeli, prenose mediji.

Doktori kažu da pacijenti, koji su dobili mukormikozu, imaju 50 odsto šansi da prežive. Ova infekcija stvara dodatne muke lekarima koji se bore sa pandemijom, a navode da su pojedinim pacijentima morali da odstranjuju delove nosa ili vilice, jer su gljivice napravile haos.

U bolnicama u Delhiju beleže porast inficiranih opasnom gljivicom. Dr Maniš Munjal, hirurg u bolnici Sir Ganga Ram rekao je za Independent da beleže sve više slučajeva onih koji su inficirani mukormikozom.

- Prošle godine ova smrtonosna infekcija dovela je do porasta broja preminulih, a mnogi pacijenti su izgubili vid ili smo morali da im odstranimo delove nosa ili vilične kosti - kaže Munjal

Doktori u Delhiju, koji je žarište korone u Indiji, kaže da su prošle godine takođe imali dosta obolelih pacijenata, a u 15 dana su registrovali 12 slučajeva mukormikoze.

U protekla dva dana samo u bolnici gde Munjal radi detektovano je čak šest slučajeva, a obolele prijavljuju i druge bolnice.

Gljivica napada ljude sa slabim imunitetom, kaže dr Gaurav Kumar iz bolnice Ram Manohar Lohia. On navodi da ova gljivica nije previše opasna za ljude koji imaju jak imuni sistem, međutim, kod onih koji imaju tešku kliničku sliku kovida izaziva brojne probleme.

Podsetimo, i Indiji je u protekla 24 sata evidentiran rekordan broj smrtnih slučajeva, već treći dan zaredom broj novozaraženih je veći od 400.000.

Video: Jezivi snimci iz svetskog žarišta korone: Raste broj mrtvih, ali se i širi krematorijum na otvorenom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sale

    8. maj 2021 | 08:35

    Sta da ocekujemo od prljavstine koja se zove indija sve bolesti genetske se tamo manifestuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA